Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Straturi de fundatie pentru drumuri din pietruiri vechi

Modul de utilizare a pietruirilor existente la realizarea unor straturi rutiere se stabileste in functie de grosimea si calitatea materialelor constituente, astfel:
- in cazul in care pietruirea nu este pe toata latimea patului drumului, iar grosimea ei este mai mica de 10 cm, nu se ia in considerare in alcatuirea noii structuri rutiere, dar se va scarifica si se va reprofila.
- in cazul in care pietruirea este pe toata latimea patului drumului, iar grosimea ei este de minim 10 cm, aceasta va alcatui stratul de forma sau stratul de fundatie care va fi luat in considerare in calculul de dimensionare a structurii rutiere.
- in cazul in care pietruirea nu este pe toata latimea patului drumului, dar are o grosime mai mare de 10 cm, aceasta se scarifica, se reprofileaza si se compacteaza, alcatuind stratul de forma sau stratul de fundatie care va fi considerat in calculul de dimensionare a structurii rutiere.

Pietruirile existente, in afara de cazul in care se prevede o scarificare totala a acestora, se scarifica pe o grosime care trebuie sa depaseasca cu cel putin 5 cm adancimea denivelarilor si gropilor existente. Materialul provenit din scarificarea partiala sau totala a pietruirii existente se profileaza cu sau fara adaos de materiale noi si se compacteaza. Pietruirea existenta poate constitui un strat de protectie sau un strat de fundatie numai daca este alcatuita ca atare sau in adaos cu alte agregate naturale din materiale care satisfac conditiile tehnice pentru aceste straturi rutiere.

In cazul utilizarii ca straturi de fundatie sau straturi de baza a unor imbracaminti vechi, grosimea reala a straturilor din structura rutiera existenta si calitatea materialelor din alcatuirea lor se stabilesc prin prelevari de probe si sondaje si prin determinari de laborator specifice.

De asemenea, in cazul imbracamintilor bituminoase existente se vor face si masuratori ale deformabilitatii complexului rutier, cu ajutorul deflectometrelor cu parghie sau cu alte dispozitive adecvate.

La largirea straturilor de fundatie existente se adopta o structura rutiera care sa aiba o capacitate portanta echivalenta cu cea a structurii rutiere existente, pentru a se evita tasari ulterioare diferentiate.

La largiri mai mici de 0,75 m, tipul straturilor de fundatie se adopta in functie de utilajele de compactare existente pentru aceasta latime de lucru, recomandandu-se beton de ciment, agregate naturale stabilizate cu lianti hidraulici sau puzzolanici, blocaj din piatra bruta.

La largirea partii carosabile pentru separarea numarului de benzi, imbinarea diferi­telor straturi rutiere ale celor doua straturi rutiere se face decalat si in trepte de minim 5 cm pentru fiecare strat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro