Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sanatatea conducatorilor auto in transporturile rutiere

O problema in cadrul acestui articol o constituie relatia organism-mediu, in scopul demonstrarii unor legaturi importante cu factorii stresanti ai mediului ambiant, cunoscandu-se faptul ca viata de fiecare zi este marcata de numerosi factori de solicitare psihica si fizica. Printre acesti factori se pot numara: relatiile de serviciu, relatiile cu vecinii, relatia parinti-copii, diferitele boli cronice degenerative, noxele urbane, catastrofele naturale, autointoxicatiile (cu tutun, droguri, alcool), mass-media. 

Toti acesti factori subliniaza nu numai dificultatile de adaptare ale organismului uman la mediul sau ambiant, dar si efortul continuu generat de acest proces, ceea ce afecteaza structuri profunde ale sistemului afectiv-emotional specific. Aceasta ultima situatie a determinat recurgerea, de catre unele persoane cu o anumita labilitate, la anumite preparate medicamentoase „activatoare”, diferite dupa perioada parcursa: stimulente ale sistemului nervos central in perioadele de solicitare, tranchilizante sau sedative in perioadele de inactivitate si odihna. Tendinta constienta de a se adapta si readapta la cadenta impusa de dezvoltarea sociala si progresul tehnic, nu poate fi insa rezolvata decat prin masuri de o mare complexitate vizand viata rationala, educatia si echilibrul biologic. Tot legat de aceasta relatie organism-mediu, trebuie stiut ca producerea unei stari sau situatii precum si a unor conditii, la intervale de timp stabile si regulate, deci cu aceeasi durata de timp, fara ca repetarea in sine sa fie constant urmata de manifestari similare, da nastere la o succesiune ritmica sau ciclica. 

In organismul uman aparitia numeroaselor sale functiuni, de la initiere pana la finalizare, se constituie intr-un mecanism ciclic ce stabilizeaza un echilibru al relatiei corpului cu mediul ambiant. Acest proces, in ansamblul sau, este cunoscut ca un ritm biologic sau bioritm si consta in periodicitatea a doua sau mai multe fenomene biologice, el putand influenta conduita noastra la volan. Bioritmurile pot fi in functie de durata, bioritmuri cu frecventa inalta, cu frecventa medie si cu frecventa joasa. Aceste stari trebuie cunoscute intrucat, favorizeaza determinarea gradului de sensibilitate al organismului fata de factorii de agresiune ai mediului in anumite perioade ale anului, si totodata optimizeaza masurile terapeutice pentru realizarea unei maxime eficacitati, cu efecte secundare minime sau nule, cu un raport pret-eficienta rezonabil. 

O alta problema ce trebuie tratata in acest articol o reprezinta sanatatea umana si efectele secundare ale medicamentelor, respectiv cunoasterea si depasirea unor boli care, necunoscute, pot conduce la producerea de accidente rutiere. 

Lumea moderna, cu ansamblul sau de structuri si interferente a creat o conditie permanenta si de mare diversitate privind solicitarea omului la participarea sa activa in procesul activitatii complexe a societatii. Impunerea a numeroase cerinte legate de normele si regulile societatii actuale a generat aparitia unor suferinte denumite „de suprasolicitare”. Aceste suferinte se impart in: nevroze care sunt afectiuni de ordin psihic (ex: astenii, agitatii) si dureri, ca manifestari ale bolii (ex: dureri la nivelul craniului, dureri toracice, dureri ale abdomenului superior, dureri ale abdomenului inferior, alte colici abdominale). 

Referitor la efectele secundare ale medicamentelor, se cunoaste faptul ca pe toate instructiunile medicamentelor sunt trecute si aceste efecte secundare ce pot aparea in anumite cazuri specificate (ex: nu se iau impreuna cu alte medicamente, nu se administreaza in anumite boli, trebuie ca dozajul sa fie corespunzator, la anumite ore etc). 

Oricum, ca masuri pozitive, cert este ca somnul odihnitor cu o durata medie de 6-8 ore, este singurul mijloc care permite conducatorului auto sa prezinte un orizont matinal optim pe plan energetic, pare sa-i asigure utilizarea deplina a capacitatilor sale. Starea de spirit buna a soferului trebuie intretinuta si promovata de ceilalti ocupanti ai autovehiculului desigur fara a distrage atentia celui de la volan. 

Trebuie inteles ca un sofer, in general si profesionist traieste permanent tensiunea psihica a unei incercari corespunzatoare, care sa-i asigure satisfacerea implicarii cu succes in circuitul rutier, atat de aglomerat si suprasolicitat. 

Obtinerea unui climat optim necesar angajarii in traficul rutier al conducatorului auto constituie si un proces de autoeducatie, de formare a unor deprinderi sanatoase, de control asupra echilibrului sau nervos, de pricepere si, in special, curaj.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro