Prizele de putere (PP) sunt echipamente destinate transmiterii puterii de la motorul tractorului la organele de lucru ale masinilor si utilajelor cu care tractorul lucreaza in agregat. Dupa modul de transmitere a puterii de la motor la organele de lucru ale masinii, PP pot fi: mecanice, hidraulice si electrice.
PP mecanice realizeaza transmiterea puterii printr-o transmisie mecanica, antrenarea masinilor realizandu-se prin intermediul unui arbore de iesire denumit arborele prizei de putere (APP).
PP hidraulice realizeaza transmiterea puterii de la motorul tractorului la o pompa hidraulica, de la care, prin intermediul unei instalatii hidraulice, se actioneaza motoarele hidraulice (cilindrii, motoare rotative) aflate pe masinile cuplate la tractor. Toate tractoarele actuale au prize de putere hidraulice.
PP electrice realizeaza transmiterea puterii de la motorul tractorului la un generator electric si, in continuare, la electromotoarele de actionare aflate pe masinile cuplate la tractor. PP electrice se utilizeaza in special la tractoare cu transmisii electrice.
Tractoarele agricole sunt echipate in mod obligatoriu cu PP mecanice. In raport cu corpul tractorului, arborii de iesire ai prizelor de putere (APP) pot fi plasati in spate lateral si in fata tractorului, plasarea in spate fiind obligatorie la tractoarele agricole. Utilizarea APP plasat lateral si in fata se intalneste din ce in ce mai mult la tractoarele agricole universale si de prasit, ca urmare a extinderii masinilor purtate lateral si in fata tractoarelor.
In functie de caracterul turatiei realizate, PP pot fi: cu turatie constanta si cu turatie sincrona. PP cu turatie constanta, denumite PP normale, sunt PP la care APP se roteste cu turatie constanta si in acelasi sens, indiferent de treapta de viteza in care se deplaseaza tractorul (cu conditia ca turatia motorului sa fie mentinuta constanta).
Turatiile APP sunt reglementate prin standarde internationale si nationale. In functie de numarul de trepte de turatie realizate, PP normale pot fi cu o singura treapta sau cu doua trepte.
PP sincrone sunt prizele la care APP se rotesc cu o turatie proportionala cu turatia rotilor motoare, adica turatia lor este sincronizata cu viteza si sensul de deplasare al tractorului. PP sincrone se folosesc pentru antrenarea unor masini si utilaje ale caror organe de lucru trebuie sa execute un anumit numar de operatii pe o distanta de deplasare data. De asemenea, PP sincrone se folosesc pentru antrenarea puntilor motoare (active) ale remorcilor sau semiremorcilor.
In sensul ideal, PP normala trebuie sa indeplineasca urmatoarele doua conditii: pornirea si oprirea tractorului fara influentarea regimului de lucru al PP, pornirea si oprirea PP fara influentarea regimului de lucru al tractorului. Dupa modul in care se indeplinesc conditiile enumerate, PP normale se impart in trei tipuri de baza:
- PP normale independente, care asigura indeplinirea integrala a celor doua conditii.
- PP normale semi-independente, care asigura indeplinirea numai a uneia din conditii.
- PP normale dependente, care nu indeplinesc nici una din conditii.
Daca cele doua conditii sunt indeplinite, se asigura urmatoarele avantaje privind functionarea agregatului format din tractor si masina sau utilaj agricol sau industrial:
- evitarea infundarii sau chiar a ruperii organelor de lucru ale masinilor agricole sau industriale.
- marirea productivitatii muncii.
- autocuratirea agregatului.
- la capatul parcelei, agregatul agricol se poate intoarce cu raza minima.
- utilizarea pe tractor a unui motor cu o putere rationala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !