Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Punctualitate inainte de toate

Eu cred ca punctualitatea nu este o insusire cu care ne nastem ci o invatam pe parcursul vietii din educatia primita acasa, la scoala si din relatiile interumane. Ma consider o persoana relativ punctuala si intotdeauna imi dau interesul si depun eforturi ca sa fiu punctual la orice intalnire sau in realizarea oricarei insarcinare fie ca este de serviciu sau in alte situatii. Nu stiu pentru altii cum a fost insa la mine punctualitatea a fost un obicei insusit inca de la gradinita, iar un ajutor mare l-am primit de la bunica, o femeie care ma ducea si ma aducea de la gradinita sau camin. Stiam ca in fiecare dimineata la ora 7.15 ma trezea si ma pregateam de mers la gradinita sau camin pana la ora 7.45 cand ieseam intotdeauna pe usa, iar ceasul de pe perete era martor tacut al ritualului zilnic. Intotdeauna ajungeam la gradinita sau camin la 7.55, desi atunci nu am realizat importanta punctualitatii, totusi am avut de suferit din cauza lipsei de punctualitate a adultilor din preajma mea inca din copilarie. Intotdeauna stiam cand se termina programul la gradinita sau camin, bunica ma astepta si ma ajuta sa ma imbrac, iar in zilele de iarna cand era zapada ma astepta saniuta afara. 

Nu de putine ori cand se oferea sa vina tatal dupa mine, lasa de dorit la capitolul punctualitate, au fost cazuri cand din varii motive a uitat de mine si aparea tarziu sau venea altcineva dupa mine. Era de-a dreptul infricosator sentimentul de parasire care te cuprindea cand vedeai ca toti colegii erau asteptati de cineva si doar dupa tine nu mai venea nimeni. Mai ales in zilele de iarna cand se intuneca destul de repede, sentimentul de parasire si frica cresteau cu cat timpul trecea si vedeam cum personalul pleca, rand pe rand, ramanand doar cu educatoarea sau o femeie de la cantina, asteptand sa fiu recuperat de catre parinti.

In scoala generala si in liceu am invatat ca orice intarziere la orele de curs erau taxate cu absente in catalog care erau mai dificil de motivat, neavand niciodata un motiv credibil pentru intarzieri, toate se produceau din vina mea. Am invatat ca este imperios necesar ca sa te organizezi si sa-mi aloc timp suficient pentru diferite activitati, pentru a nu intarzia sau a limita pe cat posibil neplacerile si consecintele unei intarzieri. Intotdeauna daca mergeam singur, chiar si la scoala, fara sa ma complic cu compania altor colegi ajungeam la timp si eram punctual, insa cand eram insotit si de alti colegi probabilitatea de a intarzia crestea destul de mult.

The Hunger
O alta situatie care mi-a demostrat ca lipsa de punctualitate are efecte asupra confortului personal era cand mergeam la cinema la film, mai ales in timpul comunismului era o adevarata aventura sa prinzi un loc bun la cinema, apoi daca intarziai si filmul era inceput era imposibil sa mai ajungi la locul platit si erai nevoit sa vizionezi filmul din picioare de pe scari. Ce poate sa fie mai dezarmant cand te pregatesti sa mergi undeva si sa pierzi mijlocul de transport din cauza unui intarziat din grup, sa vezi cum pleaca autocarul sau trenul iar persoana intarziata nu mai apare dar si cand apare nici macar o scuza nu ii este acceptata, tensiunea fiind crescuta la maxim, astfel incat o singura scanteie ar declansa un conflict spontan cu persoana intarziata.

Desi sunt incetatenite si uzuale “sfertul academic” sau “lumea buna vine la urma”, de cele mai multe ori nu se aplica in cazul tuturor, iar in cazul meu cand intarziam din varii motive am avut doar neplaceri, nefacand parte din “lumea buna”. Asadar mi-am facut un obicei de a-mi organiza in asa fel timpul incat punctualitatea sa nu sufere deloc, mai bine sa ajung cu 5 minute mai devreme decat sa am intarziere 1 minut. Nu de putine ori punctualitatea la un examen sau interviu este obligatorie riscand cu o intarziere sa pici examenul sau sa pierzi oportunitatea de angajare, ca sa nu mai vorbim de cazurile in care faci programari sau rezervari care poti sa le pierzi si pe acelea in cazul unei intarzieri.

De ce merita sa fii punctual? Este o intrebare care cu siguranta genereaza o suma de raspunsuri care toate sunt adevarate. Punctualitatea este de fapt normalitatea care ar trebui sa ne calauzeasca in viata, o normalitate pentru care ar trebui sa depunem un minim de efort pentru a o indeplini. Daca in trecut “Punctualitatea era politetea regilor”, astazi putem spune mai inseamna o comportare civilizata, buna crestere si cuviinta, bun simt, educatie si cei 7 ani de acasa care mai nou, sunt 6 ori chiar mai putini sau lipsesc cu desavarsire. In Ardeal este o vorba, care surprinde exact punctualitatea si anume “fagaduiala data e datorie curata”, astfel o data ce am facut o promisiune avem datoria de a o indeplini in timp util si sa respectam termenul prevazut de comun acord. Punctualitatea tine si de respectul fata de ceilalti si cum nu poti pretinde respect fara ca sa respecti la randul tau, o modalitate de a respecta este insusi punctualitatea.

Sunt sigur ca punctualitatea este un subiect sensibil si se poate dezbate pe marginea lui, gasind totdeauna multe argumente atat pro dar si contra anumitor situatii. Recomand TheHunger.ro pentru ca vine in sprijinul oamenilor care stiu ce inseamna sa fii mai bun in fiecare zi si care vor sa vada lucrurile un pic mai in profunzime decat altii. Printr-un newsletter bilunar, condensat, ancorat in realitate si fara prea mult motivational si retete minune americane. Un mix de psihologie aplicata si sfaturi practice, iar abonarea este gratuita. Daca vrei si tu sa primesti acces la articole si resurse de genul celui despre care am scris eu astazi, inca te mai poti abona gratuit la TheHunger.ro..


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro