Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Tratamente bituminoase pe drumuri cu trafic intens

Tratamentele bituminoase destinate drumurilor cu trafic intens trebuie sa fie rezistente in mod deosebit la uzura, ceea ce se poate realiza prin folosirea unor agregate de foarte buna calitate, care sa nu se slefuiasca sub circulatie si sa aiba un coeficient de uzura Los Angeles in jur de 8% (se reaminteste ca pentru celelalte tratamente se admit materiale cu un coeficient Los Angeles pana la 25%). De asemenea, tratamentele destinate dru­murilor cu trafic intens trebuie sa prezinte o rugozitate ridicata si sa-si mentina aceasta rugozitate un timp cat mai indelungat. Pentru realizarea unor tratamente rezistente si rugoase s-a aplicat in Franta urmatoarea tehnologie:
- ca liant s-a utilizat bitum fluxat cu 5% elastomeri care amelioreaza coeziunea liantului, imbunatatind astfel fixarea criblurii mai ales pe timp friguros.
- ca agregate naturale s-au intrebuintat doua sorturi de criblura si anume 10-14 si 4-6 foarte rezistente la uzura (Los Angeles).

Dozajele recomandate sunt urmatoarele:
- bitum fluxat cu elastomeri: 1,4 kg/m2.
- criblura 10 -14 mm: 18,0 kg/m2.
- criblura 4-6 mm: 6,0 kg/m2.

Procesul tehnologic este cel obisnuit: s-a stropit intai bitumul, apoi s-a raspandit criblura 10-14 mm in cantitate de 18 kg/m2 si s-a compactat prin doua treceri ale compactorului cu pneuri, apoi s-a raspandit criblura mica, sortul 4-6 mm, in cantitate de 6,0 kg/m2, cilindrandu-se in continuare prin patru treceri ale compactorului cu pneuri, pentru a se realiza fixarea si aderarea celor doua sorturi de criblura la suprafata suport.

Scheletul mineral al tratamentului bituminos in acest proces tehnologic il repre­zinta criblura 10-14 mm, iar criblura 4-6 mm are rolul de a bloca criblura mare.

Se subliniaza, ca un progres in tehnologia tratamentelor bituminoase, folosirea unei masini aspiratoare de mare capacitate, care aduna prin aspiratie granulele de criblura nefixate sau insuficient fixate.

Observatiile facute dupa 1 an de la darea in circulatie, desi autostrada pe care s-a aplicat tratamentul a suportat un trafic mediu zilnic de 20.000 de autovehicule, au aratat ca tratamentul se prezinta foarte bine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro