La transportarea capsunilor, agentii de transport, expeditorii si destinatarii de marfuri sunt obligati sa asigure primirea fructelor conform facturii de expeditie, certificatul de calitate fito-sanitar si igienic, in care se v-a indica continutul rezidual de pesticide, nitrati, micro-toxine, radio-nuclizi, elemente toxice, precum si a certificatului de confirmare, sa intreprinda masuri de protectie a lor de deteriorari mecanice, precipitatii atmosferice, actiunea temperaturii joase si inalte.
Capsunele se transporta cu autovehicule (izoterme, frigorifice, refregerente), care sa asigure starea lor activa si integra. Materialul rulant alocat trebuie sa fie curat, fara miros strain. Agentii de transport conform contractului de transport pot lua asupra lor izolarea termica a incarcaturii cu achitarea cheltuielilor pentru mijloacele de izolare termica din contul expeditorului.
Expeditorul trebuie sa prezinte pentru transportare capsunele in stare proaspata, curata, fara deteriorari mecanice, nevatamata de daunatori sau boli, uniforme din punct de vedere al maturitatii, ambalate in conformitate cu standardele nationale si alte documente normative in vigoare in Romania, in ambalaj bun, dur, uscat, cu suprafata interioara neteda, fara miros strain.
Pentru transportarea capsunilor, expeditorul este obligat sa transmita agentului transportator impreuna cu factura de expeditie certificatul calitatii si certificatul igienic in care sa fie indicate rezultatele investigatiilor, in care se v-a indica continutul rezidual de pesticide, nitrati, micro-toxine, radio-nuclizi, elemente toxice, termenul de pastrare si starii calitative a marfurilor si ambalajului cu trimiterea in standardul national respectiv si alte documente normative in vigoare in Romania. Certificatul calitatii se intocmeste in ziua prezentarii si se legalizeaza cu stampila expeditorului de marfuri, care porta raspundere de calitatea marfurilor si ambalajului. Expeditorul trebuie sa aseze lazile cu capsune in caroseriile automobilelor in randuri compacte fara intervale intre ele.
Agentii de transport primesc spre transportare de la expeditori si predau destinatarului capsunele la cantar la prezentarea certificatului fito-sanitar, inclusiv privind prezenta pesticidelor, nitrati, micro-toxine, radio-nuclizi, elemente toxice.
La transportarea in containere sau automobile furgoane la adresa unui destinatar, marfa trebuie sa fie expediata sub sigiliul expeditorului. Dupa descarcarea marfurilor perisabile destinatarul este obligat sa spele materialul rulant si in caz de necesitate sa efectueze dezinfectarea lui.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !