Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Avem nevoie de romani adevarati care vor sa se implice

Romania ca brand de tara la nivel international este dezastruoasa, daca ne referim la locul 100 ocupat dintr-un esantion de 118 tari, conform studiului de cercetare realizat de Future Brand, sub numele de Country Brand Index. Cu alte cuvinte suntem in coada clasamentului incadrati de tari precum Ghana si Algeria tari africane, considerate din lumea a III-a. In ultimii ani, factorii de decizie din foarte multe tari au constientizat faptul ca reputatia unei tari este cel mai de pret bun national, iar imaginea unei tari pe plan extern si intern poate deveni cel mai mare atu in contextul accentuarii competitiei pentru resurse, pentru exporturi, pentru atragerea turistilor, investitorilor, fortei de munca, pentru organizarea unor evenimente, pentru influenta politica etc.

Daca stam sa aruncam o privire in istorie, observam ca din antichitate fiecare popor care a faurit o civilizatie infloritoare au facut involuntar o politica de brand, de exemplu egiptenii prin puterea economica, piramide si constructiile monumentale au ramas in istorie, grecii prin legendele si mitologia lor, romanii prin armata bazata pe legiuni cu care au cucerit lumea cunoscuta. Totusi cele mai puternice branduri din lume care dainuie de-a lungul istoriei sunt marile religii Catolica, Ortodoxa, Islamista si religiile filozofice orientale ca Budismul, Confucianismul, Hinduismul.

A fost candva ...
In zilele noastre brandingul comercial este cel mai puternic evidentiat pentru o tara Swiss Made pentru ceasurile elvetiene, Mercedes si BMW pentru industria auto germana, Samsung pentru electronicele coreene, Hitachi, Toyota si Suzuki pentru japonezi, ca sa nu mai aducem vorba de Made in China care este peste tot. Valorile democratice sunt un brand pentru SUA, la fel cum comunismul a fost un brand pentru fosta URSS, la fel cum Marea Britanie are monarhia ca brand de sute de ani. Nici nu-i de mirare ca fiecare tara incearca sa-si intareasca brandul si imaginea, atat pe plan intern cat si international investind resurse in acest sens.

Acum sa revenim la Romania si la noi romanii in general, ce gasim cand cautam Romania ca brand de tara, ghici ghicitoarea mea? Pai statistic locul 100 din 118??? Oare e bine? Oare unde sunt celebrele branduri promovate pe miliarde de euro “Land of Choice” si “Explore the Carpathian Garden”, ce efecte au avut si pe ce s-au dus banii??? Am ajuns cum n-am crezut ca o sa ajungem vreodata...

Brandul romanesc este aproape inexistent, macar in al 12-lea ceas ar trebui sa ne mobilizam si sa incercam sa facem ceva. Sa pornim de la ceva concret, sa ne intrebam cine si cum suntem noi romanii, in fond si la urma urmei, ce calitati si defecte avem, ce valori sunt relevante pentru noi si in jurul caror branduri nationale putem inchega un brand de tara.

Trebuie sa ne promovam mai mult cultura, istoria si valorile nationale, pornind de la o idee sau o imagine usor de recunoscut a noastra, a romanilor, atat in scopuri comerciale, economice sau politice. Brandingul si marketingul de tara este cel mai complex domeniu si necesita eforturi si abordari pluridisciplinare unitare pentru a avea efect pe termen mediu si lung.

Piatra de temelie a unui brand de tara pentru Romania, o putem pune noi, fiecare dintre noi putem veni cu o idee si putem promova cultura, istoria si valorile nationale. Prin urmare putem sa ne mobilizam pentru inceput si sa participam la un studiu pentru a face cunoscut perceptia fiecaruia dintre noi despre Romania iar primul pas incepe aici printr-un chestionar cu intrebari concrete si directe in care fiecare isi poate exprima liber opinia.

Arata ca iti pasa si vrei sa te implici, te rog completeaza chestionarul urmator sincer si gandul la viitorul Romaniei.


6 comentarii:

  1. Interesant , pacat ca multi dintre noi nu sunt mandrii de tara aceasta si mai ales de faptul ca sunt ROMANI. Unii romani sunt persoane de exceptie , altele mai putin , dar cu totii ar trebuii sa ne mandrim ca avem o tara bogata si frumoasa !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideea este sa ne mobilizam si sa ne unim putin intr-un efort comun pentru a reface perceptia interna si externa asupra Romaniei si a brandului de tara. Eu cred ca putem sa punem lucrurile in miscare si sa fim mandrii ca avem o tara bogata si frumoasa!

      Ștergere
  2. Românii toţi sunt adevăraţi, false li-s premisele că ceea ce fac ei, că-i rău, că-i bine, nu contează.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este si asta un adevar, ideea e ca suntem prea dezbinati, mai ales in era basescu aceasta dezbinare a fost promovata de la cel mai inalt varf in ideea machiavelica "dezbina si condu", alt rationament nu vad pentru dezbinarea promovata de la cel mai inalt nivel in randul romanilor.
    Poate demersul nostru are succes si putem indrepta si promova un brand de tara care sa ne reprezinte pe majoritatea dintre noi.

    RăspundețiȘtergere
  4. Democratia pentru SUA? O democratie impusa cu forta, prin razboiaie.Un fel de PAX Romana.Condamnari la moarte, supravegherea ilegala a comunicatiilor de catre guver...Tarile nordice sunt singurele care practica democratia.Democratia americana e o mare parodie

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai dreptate prin rationamentul tau dar eu in articol m-am referit la brandul de tara cand spui democratie toti asimileaza democratia cu SUA, pe cand la tarile nordice desi au si promoveaza cea mai curata democratie nu o au ca si brand de tara, eu la contextul asta m-am referit si la perceptia brandului democratie in lume.

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro