Traumatologia, ca problema generala, cuprinde trei aspecte esentiale:
- traumatologia clinica - problema medicala si de sanatate publica, preocupare a sectiilor si clinicilor de specialitate (ortopedie, traumatologie, chirurgie plastica si reparatorie), precum si a serviciilor de tratament al afectiunilor post traumatice si al starilor sechelare in care sunt implicate practic aproape toate disciplinele medicale.
- implicatiile medico-legale ale traumatologiei sunt legate de faptele antisociale avand drept consecinta vatamarea integritatii corporale si a sanatatii sau moartea, medicinii legale revenindu-i rolul de evaluare medicala corecta a efectului produs de traumatism asupra victimei, contribuind astfel direct la justa incadrare a faptei in textul legii si indirect la preventie.
- implicatiile social-economice ale traumatismelor.
Cercetarile medicale in traumatologie releva caracterul de masa al acestui flagel in societatile moderne. Din aceasta cauza in toate tarile s-au initiat sub o forma sau alta programe medico-sociale complexe de prevenire a traumatismelor mecanice si a cauzelor ce le genereaza: prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale printr-o legislatie severa, masuri de prevenire a accidentelor de circulatie, profilaxia delictelor avand drept urmare vatamarea corporala, profilaxia criminalitatii.
Asigurarile sociale si sistemul social de ocrotire a sanatatii, igiena muncii sunt laturi ale masurilor de prevenire si combatere a traumatismelor, care presupun, intre altele, si cunoasterea conditiilor in care se produc sau care genereaza traumatismul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !