Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Expertiza tehnica si criminalistica in cazul unui accident rutier

Expertiza tehnica, se va limita la examinarea starii tehnice a autovehiculului precum a sistemului de franare, de directie, de semnalizare, stabilind, de pilda, daca acesta a prezentat defectiuni anterior producerii accidentului si daca ele puteau fi cauza evenimentului. Totodata, poate oferi date referitoare la caracteristicile tehnice ale autovehiculului sau drumului.

Expertiza criminalistica are un aport deosebit in clarificarea unor imprejurari privind producerea accidentului si in identificarea autovehiculului, a persoanei vinovate, indeosebi in ipoteza parasirii locului accidentului. De pilda, pe baza caracteristicilor urmelor sistemului de franare, a peliculelor de vopsea, a unor resturi desprinse din caroserie, a urmelor lasate pe corpul victimei, poate fi identificat vehiculul antrenat in accident.

Expertiza medico-legala va viza stabilirea cauzei mortii, mecanismul de formare a leziunilor, eventualele afectiuni preexistente care au concurat la decesul persoanei. O problema importanta rezolvata prin expertiza medico-legala este aceea a determinarii alcoolemiei ori a starii sanatatii conducatorului auto sau victimei, unele boli psihice, cardiovasculare, de nutritie si diabet), care pot sta si ele la originea accidentelor de circulatie. Cercetari suplimentare privind accidentul de circulatie precum reconstituirea, perchezitia, confruntarea sunt efectuate in functie de particularitatile fiecarui caz, toate servind la stabilirea adevarului.

De exemplu, reconstituirile sunt destinate determinarii sau clarificarii imprejurarilor care au favorizat accidentul precum lipsa de vizibilitate, aparitia unor obstacole neasteptate etc., ori a conditiilor percepute de catre martori. Bineinteles ca nu pot fi reconstituite acele episoade ale accidentului care prezinta un anumit grad de pericol.

Parasirea locului accidentului, pentru descoperirea autovehiculului, a unor mijloace materiale de proba. De pilda, in cazul accidentarii de persoane, unii conducatori auto parasesc locul accidentului, parcand in alte locuri autovehiculul, pe care incearca sa-1 repare in ascuns, sa inlature urmele tipice de pe caroserie care raman inevitabil in asemenea situatii, mai ales urme de imbracaminte si urme biologice. Perchezitiile se impun, practic, si in majoritatea cazurilor de furturi de masini.

Confruntarile servesc la inlaturarea contradictiilor din declaratiile conducatorilor autovehiculelor antrenate in accident, intre acestia si victime sau martori. Sub raport tactic criminalistic, organizarea confruntarilor trebuie sa se faca in functie si de cunostintele si pregatirea in circulatia rutiera a celor confruntati. Avem in vedere, de pilda, posibilitatile reale de apreciere a vitezei, distantei, starii drumului, comportamentului pietonilor etc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro