Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Cunoasterea factorilor de risc pentru accidentele auto

Conducerea auto implica o adaptare continua si permanenta la o infinitate de situatii diferite de trafic si nu poate fi comparata de pilda cu conducerea unui tren sau supravegherea unei instalatii industriale. Un accident rutier nu trebuie redus la un simplu element, intrucat la producerea lui au contribuit o multitudine de cauze care au legaturi reciproce. Asadar, reducerea riscului de accident nu se poate obtine numai prin eliminarea unei cauze considerate drept principala, ci trebuie luat in considerare intregul potential al aspectelor care au favorizat producerea evenimentului.

Cunoasterea factorilor de risc nu impune obligatoriu si luarea masurilor de evitare fara a se analiza in prealabil eficienta lor, dar si costurile ce revin. Procesul este mai complex intrucat implica activitatea coordonata a mai multor specialitati:
- medicul indica frecventa factorilor de risc.
- inginerii analizeaza si elaboreaza solutiile tehnice eficace de reducere a riscului.
- finantistii estimeaza costurile si, in final, se ia decizia politica de aplicare in practica.

De pilda, se stie ca alcoolul este un factor important de risc. Studiul accidentelor, prin mijloacele sale specifice de calcul, stabileste ca o alcoolemie de 0,5 g/l multiplica de 4 ori riscul de a provoca un accident in comparatie cu o alcoolemie nula. Tot asa s-a stabilit ca purtarea centurii de siguranta implica reducerea de 2,4 ori a numarului de accidentati mortal. Aceste valori au determinat decizia politica de impunere prin lege a limitei penale a alcoolemiei de 0,5 g/l sau de purtare obligatorie a centurii de siguranta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro