Circulatia automecanizata a adus, asa cum se stie, pe langa mari beneficii social-economice, si o impresionanta crestere a accidentelor rutiere. In unele tari morbiditatea si mortalitatea prin astfel de traumatisme tinzand sa ocupe locul al doilea dupa bolile cardiovasculare.
Accidentele rutiere prin frecventa, gravitatea si aspectele terapeutice reprezinta astazi una din problemele majore de sanatate publica. Ele afecteaza grupa activa de varsta, constituind ca frecventa prima cauza de moarte a tinerilor. Pe plan mondial accidentele de circulatie fac 250 000 de decese anual, cu 10 milioane de raniti, dintre care 40% raman cu infirmitate toata viata. Data fiind gravitatea sa, fenomenul trebuie abordat cat mai complex. Au fost facute in ultimii ani numeroase studii privind epidemiologia si etiologia acestor traumatisme, in aceasta activitate medicina legala avand un rol major. Expertizei medico-legale in domeniul accidentelor de circulatii ii revine, intre altele, sarcina ca pe baza studiului atent al leziunilor sa precizeze unele aspecte legate de dinamica producerii evenimentului rutier, contribuind prin aceasta la stabilirea vinovatiei si indirect la preventie. Pe baza acestor studii s-a ajuns la concluzia ca factorul om este principala sursa ce genereaza astfel de accidente. Selectia medicala si profesionala a conducatorului de auto-vehicul face de asemenea parte din preocuparile expertizei medico-legale.
Atentia pe care o acorda acestor probleme partidul si statul nostru, preocuparea Ministerului Sanatatii si a celorlalte ministere si departamente interesate in ameliorarea activitatii in acest domeniu, prin gasirea celor mai eficace mijloace de prevenire a morbiditatii si mortalitatii prin accidente de trafic, constituie chezasia unor bune rezultate in lupta contra acestui flagel al vietii contemporane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !