Miturile nu ar exista daca oamenii nu ar fi predispusi sa creada anumite lucruri fara sa cerceteze si sa ia de bune toate informatiile primite de la cunostinte si prieteni. La fel se intampla si cu miturile despre anvelope care sunt dintre cele mai interesante desi unele sunt de-a dreptul false, totusi sunt unii oameni care cred in ele si continua sa le propage mai departe. O sa incerc sa insirui cateva mituri despre anvelope.
Anvelopele late sunt mai bune off-road - un mit relativ adevarat pentru ca in anumite conditii anvelopele mai late sunt mai bune pentru drumurile off-road, insa intotdeauna conteaza in off-road dimensiunile anvelopei si diametrul ei, de aceea sunt preferate anvelopele cu diametrul mare si profile cu caneluri mai adanci. Spre exemplu eu folosesc Michelin Latitude Tour HP pe un Suzuki Samurai destinat pentru off-road.
Anvelopele late sunt mai bune pe nisip - este un mit fara fundament, de obicei pentru a putea conduce pe nisip trebuie sa reducem presiunea din ele, ca peretii laterali sa se lase putin si sa ofere un fel de plutire prin marirea suprafetei de contact cu nisipul. pe cand o anvelopa lata chiar daca este redusa presiunea peretii laterali nu se lasa suficient de mult pentru a asigura un condus eficient. Anvelopele Michelin All Terrains s-au dovedit cele mai fiabile pe nisip de pana acum.
www.michelin.ro |
Anvelopele late sunt mai bune pe noroi - este adevarat, un diametru mare si lat este mult mai eficient pe noroi, pe cand un diametru normal mai ingust de obicei au tendinta de a sapa in noroi si a se impotmoli.
Anvelopele late sunt mai bune - desi foarte multe autovehicule off-road sunt echipate cu anvelope late ele nu au parasit aproape niciodata asfaltul, mai degraba este o politica de marketing pentru echiparea SUV-urilor.
Anvelopele late iti permit sa incarci mai multa greutate pe masina - in general nu este adevarat, sarcina maxima admisa de producatorul autovehicului nu poate fi influentata de o anvelopa lata. Ca sa poti mari sarcina trebuie sa faci modificari tehnice la autovehicul la punte, suspensie si roata, acest lucru presupune si o crestere semnificativa a marimii rotii si implicit a dimensiunii anvelopei. Cu siguranta o anvelopa mai lata care poate rula la o presiune mai mica iti permite un parcurs al drumului mai lin amortizand denivelarile drumului mai bine, insa pe asfalt manevrabilitatea are mult de suferit de aceea nu este recomandat in unele state este chiar ilegal.
Presiunea mai mare in avelopa este mai buna pentru drumuri neasfaltate - este neadevarat, pentru ca o crestere a presiunii in avelopa scade dimensiunea suprafeti de contact si trecere peste denivelari provoaca o uzura mai accentuata. Ideea este pentru drumuri neasfaltate sa se ruleze cu o presiune mai mica in anvelope.
Anvelopele specializate sunt o risipa de bani - depinde de destinatia pentru care doriti sa folositi un autovehicul si terenul pe care urmeaza sa ruleze, de obicei anvelopele specializate sunt utile doar pe drumurile si vehiculele pentru care au fost concepute, in alte conditii performantele lor sunt slabe. Se recomanda in cazul acesta mai degraba echiparea autovehiculului cu anvelope all terrain. cu inscriptia AT, cum ar fi anvelopele Michelin, a caror performanta este recunoscuta.
Introducerea camerelor in anvelopele fara camera pentru a le tine umflate - anvelopele fara camera au fost concepute din motive intemeiate, astfel in timp s-a demonstrat ca o camera prin frecarea cu anvelopa creste uzura fizica in timp a ambelor ducand la evenimente nedorite. S-a constatat ca o anvelopa cu camera se incalzeste mult mai repede si mentine caldura, care in timp duce la uzura, precum s-a evidentiat si o crestere a consumului de combustibil la masinile echipate cu anvelope cu camera. In general anvelopele fara camera s-au produs pentru a putea merge in siguranta la viteze mai mari, o camera in anvelopa se supune legilor centrifugale, in plus se adauga greutatea ei pe fiecare roata. Daca ati montat camera in anvelope fara camera este recomandat sa scoateti camera imediat pentru a nu deforma anvelopa si janta.
Data fabricatiei nu conteaza in uzura anvelopelor - in general durata de viata a unei anvelope este in jur de 7 ani chiar daca nu a fost utilizata niciodata o anvelopa, expunerea la mediul inconjurator duce la oxidarea ei, asadar si daca este in uz sau sta in depozit anvelopa se oxideaza, punand o anvelopa neutilizata dar mai veche de 7 ani pe masina riscati sa cedeze brusc. Nu este indicat nici echiparea cu anvelope a caror varsta depaseste 7 ani a remorcilor, rulotelor etc.
www.michelin.ro |
Anvelopele camionetelor pot duce sarcini mari - in general anvelopele destinate camionetelor prin constructia lor sunt destinate unor supra-sarcini mai mari, iar prin constructia lor camionetele sunt destinate transportului de materiale. Totusi datorita constructiei anvelopele destinate camionetelor nu au performante mari la viteza de deplasare a camionetei.
Anvelopele performante nu vor avea uzura mare pe suprafata de contact si nu prezinta deformari neregulate daca masina nu a fost folosita o perioada mai lunga de timp - in general anvelopele performante de mare viteza prezinta uzura mai mare pe suprafata de contact cu carosabilul. Tocmai de aceea o anvelopa performanata este proiectata pentru a avea o suprafata de contact mult mai mare cu drumul pentru a imbunatati manevrabilitatea la viteze foarte mari. O astfel de anvelopa este fabricata din cauciuc mai moale si un profil mai scazut si o suprafata mai mare a benzii de rulare, dar daca nu este rulata o buna perioada de timp anvelopele pot prezenta deformari. O masina echipata cu anvelope performante pentru viteza este recomandat sa fie parcata in locuri speciale, pentru a evita contactul anvelopelor cu caldura, umiditate, substante chimice etc.
Intotdeauna dupa cativa kilometri deformarile neregulate ale anvelopei se remediaza - in cele mai multe cazuri da, anvelopa revine la forma initiala daca deformarea a aparut in urma neutilizarii o perioada de timp mai indelungata. Totusi anvelopele late ale unei masini care a fost parcata timp de mai multe luni in conditii extreme, pot ramane cu deformari permanente si pot ceda brusc.
Deformarea neregulata a anvelopei nu afecteaza performanta masinii - in unele cazuri deformarea ramane permanenta si afecteaza performanta masinii. Deformarile neregulate ale anvelopelor survin in urma parcarii sau depozitarii neregulamentare pe un termen lung. Pentru a preintampina asemenea probleme este recomandat ca o masina neutilizata mai mult timp din cand in cand sa fie miscata din loc.
Poti preveni deformarea neregulata a anvelopei prin improvizatii - unii chiar sunt inventivi parcehaza masina pe mocheta, saci de nisip, placaje, puf de gasca. Ideea este urmatoarea pentru a preintampina deformarile neregulate in urma depozitarii masinii pe termen mai lung, trebuie ca greutatea masinii sa fie ridicata de pe anvelope sau sa fie distribuita uniform pe toate cele 4 anvelope ale masinii.
Nu exista solutii bune pentru a preveni deformarea neregulata a anvelopelor - cu toate acestea exista, spre exemplu masina poate fi pus pe butuci sau ridicata pe standuri sau pe cric. Operatiuni destul de anevoioase, de aceea este indicat sa se miste masina din cand in cand.
Presiunea optima in anvelope duce la consum optim de combustibil - este adevarat cu cat presiunea din anvelope este mai mica decat cea optima, direct proportional creste consumul de combustibil la 100 km.
Umflarea anvelopelor cu azot creste performanta masinii - este fals, mai degraba este o modalitate de marketing bazata pe credulitatea oamenilor insa azotul se comporta la fel ca aerul comprimat insa e mai scump.
Condusul pe autostrazi de mare viteza este indicat pentru a creste durata de viata a anvelopelor fata de condusul in oras - este gresit, condusul la viteze mari timp indelungat supun anvelopele la un stres mai mare si creste uzura fizica. La fel cum si franarea de la viteza mare creste uzura anvelopelor mult mai repede.
Numai producatorul poarta pe umeri siguranta anvelopei cu care-ti este echipata masina - o idee total gresita, producatorul fabrica anvelopele dupa standardele si specificatiile aflate in vigoare, odata ce anvelopa standard paraseste fabrica si echipeaza masina noastra, responsabilitatea intretinerii si utilizarii in siguranta a anvelopelor ne revine fiecarui posesor de autovehicul.
Vara trebuie sa scazi presiunea in anvelope pentru a preintampina supra incalzirea lor - este total gresit presiunea mai scazuta in anvelope duce la uzura mai mare si consum de combustibil mai mare. Presiunea optima in anvelope este perfecta si nu v-a duce la supra incalzirea lor nici macar vara peste un punct limita pentru a provoca distrugerea lor dar o presiune mai mica in anvelope va duce la supra incalzirea lor cu siguranta.
Un condus cu vibratii este provocat intotdeauna de anvelope - nu intotdeauna anvelopele sunt cauza vibratiilor, acestea pot aparea si din cauza suspensiei, a directiei, a rotilor nereglate etc., dar o anvelopa cu deformari neregulate, poate provoca unele vibratii sau un zgomot mai mare.
Poti conduce cu aceeasi viteza si poti utiliza la fel de mult o anvelopa de pe roata de rezerva ca si una normala - roata de rezerva este conceputa pentru a va putea permite sa ajungeti la cel mai apropiat service de roti, pentru reprarea sau inlocuirea anvelopei defecte. Ele nu sunt proiectate pentru a fi utilizate un termen lung de timp.
Anvelopele Michelin nu cedeaza brusc - este un mit pe care l-am testat in ultimii ani pe drumurile patriei de fiecare data cand imi permitea timpul si observam ramasitele unei anvelope pe marginea carosabilului opream sa vad ce marca este. Pot spune cu certitudine ca nu am gasit nici macar o anvelope Michelin intre ramasite de accea sunt convins ca pe langa performata si calitate, Michelin vinde siguranta prin anvelopele sale.
Recomand anvelopele Michelin ca fiind cele mai performante si sigure anvelope care sunt pe piata.
Asta este bun. Sa stii, de exemplu eu fiind femeie (si una simpi :)) ) nu prea am habar de astea, insa masina am, si anvelope mai iau...e de folos un articol din asta...
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti este de folos acesta a fost si scopul articolului :)
RăspundețiȘtergereShop online Mudster - Modificari Dacia Duster
RăspundețiȘtergereDe la 1 Septembrie va invitam sa comandati produsele comercializate de Mudster Romania prin intermediul magazinului online Mudster Shop:
http : // shop . mudster. ro / ro
Acceptam plata la livrare sau prin Paypal si majoritatea cardurilor bancare, livrarea se face prin curier DPD sau Posta Romana