Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Protocoale de rutare intr-o retea de senzori

Un protocol de rutare intr-o retea de senzori trebuie sa fie robust, eficient din punct de vedere al energiei consumate, sa foloseasca un timp cat mai scurt de a gasi rutele si sa creeze cat mai putin trafic in retea. 

In general intr-o retea de senzori adresarea se face data-centric si folosirea protocoalelor traditionale nu este intotdeauna potrivita si eficienta. Folosind protocolul IP si protocoalele de rutare corespunzatoare este nepotrivit pentru retelele de senzori deoarece senzorii nu pot intretine tabele de rutare si pe deasupra, aceste tabele de rutare nu sunt intotdeauna necesare (intr-o retea de senzori). Datorita faptului ca singura sarcina este de a trimite date utilizatorului, intretinerea unei tabele de rutare in fiecare nod senzor de la sursa catre nodul sink este o problema in plus. Mai degraba nodurile senzor pot coopera interactiv pentru a gasi o cale catre utilizator. 

Cerintele de comunicare intr-o retea de senzori sunt in mod semnificativ diferite de cele dintr-o retea cablata sau o retea wireless, ceea ce duce la o serie de constrangeri de proiectare. Astfel caracteristicile ce trebuiesc avute in vedere la proiectarea protocoalelor unei retele de senzori sunt: 

Specifice aplicatiei - in retelele traditionale ruleaza un numar mare de aplicatii. In retelele de senzori aplicatiile se bazeaza pe acumularea si stocarea de date specifice. 

Data-centric - spre deosebire de retelele traditionale un nod (senzor) nu are identitate (o adresa specificata). Astfel intr-o aplicatie bazata pe o retea de senzori este putin probabil sa intrebi: “Care este temperatura in zona senzorului 27?”, desi se poate si aceasta. Mai degraba aplicatiile se focuseaza pe informatiile generate de noduri. Informatiile sunt denumite prin intermediul atributelor si aplicatiile necesita ca informatia sa corespunda unor anumite valori ale atributelor. Astfel primitiva de comunicatie intr-o retea de senzori pentru vreme este o cerere (interogare) “Unde sunt nodurile a caror temperatura a trecut recent de 30 de grade?”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro