Accidentele mortale de munca sunt evenimente de viata cu consecinte psihologice, sociale si economice profunde, asupra familiilor din care provin victimele. Cand producerea accidentului se datoreaza altor persoane decat victima, care sunt raspunzatoare fie prin activitatea lor (de la indeplinirea unei sarcini), fie prin abtinerea lor, apare problema raspunderii civile (alaturi de cea penala) si a repararii prejudiciului cauzat. „Repararea prejudiciului, fie patrimonial, fie nepatrimonial, este guvernata de principiile repararii integrale a prejudiciului, repararii prompte si cel al repararii in natura”.
Problemele reparatiilor pentru prejudiciile materiale cauzate, precum si ale despagubirilor banesti pentru repararea daunelor morale sunt amplu discutate in literatura juridica. Una dintre temele centrale ale dezbaterii este constituita din criteriile si metodele de evaluare a despagubirilor banesti. Cum putem determina cuantumul indemnizatiilor cuvenite familiilor in urma unui accident mortal de munca? Prejudiciul patrimonial creat familiei nu este usor de determinat. Ce ar trebui sa luam in considerare: contributia persoanei decedate pana la momentul accidentului sau veniturile probabile ale acesteia in urmatorii ani sau chiar decenii? Dar nevoile urmasilor trebuie sau nu sa fie luate in considerare?
Indemnizatia destinata repararii prejudiciilor morale este si mai dificil de determinat. „Indemnizatia fiind, prin natura ei, patrimoniala, criteriile de stabilire a acesteia trebuie sa fie tot de natura patrimoniala, pentru a fi stiintifice, exacte. Or, in domeniul prejudiciilor morale nu putem apela la criterii de natura patrimoniala pentru evaluarea cuantumului indemnizatiei de reparare”. Solutia problemei nu poate fi cautata doar in spatiul teoriei si practicii juridice. O abordare multidisciplinara este mai fructuoasa. Sociologia, psihologia si economia dispun de instrumentarul teoretic si metodologic pentru identificarea unei metode obiective, stiintifice, de evaluare a despagubirilor datorate urmasilor victimelor unor accidente de munca.
In continuare, sunt prezentate articulatiile teoretico-metodologice ale drumului urmat, pentru constructia unei metode de evaluare a despagubirilor pentru urmasii victimelor intr-un accident mortal de munca: obiectivele, conceptele, procedura de calcul a necesarului de resurse pentru o persoana, instrumentele necesare descrierii afectarii morale si suferintei urmasilor. In final, este prezentat un studiu de caz, o aplicatie cu date construite (fictive) care ilustrează metoda utilizata si rezultatele ei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !