Echipament tehnologic pentru formare si miezuire. Modelele sunt dispozitive cu ajutorul carora se imprima in amestecul de formare cavitatea formei corespunzatoare configuratiei exterioare a piesei de turnat. Din punct de vedere constructiv modelele pot fi simple folosite la formarea manuala, sau complexe compuse din modelul propriu-zis, placa de model si anexele pentru reteaua de turnare si maselote, care se utilizeaza la formarea mecanica.
Cea mai mare parte a modelelor (60-70%) se executa din lemn de esenta moale (pin, molid) - pentru piese de constructie simpla, cu suprafete nepretentioase si de esenta tare (tei, arin, par) pentru piese de constructie complicata, cu suprafete netede. Avantajele utilizarii lemnului sant: greutate mica, prelucrare si reparatii usoare, cost redus. Datorita durabilitatii reduse (circa 100 formari manuale, 1000 formari mecanice) si preciziei limitate de variatia dimensiunilor cu umiditatea, modelele de lemn se folosesc in productia individuala si de serie mica. Pentru productia de serie mare si masa modelele se confectioneaza din materiale metalice ca aliaje de aluminiu, fonta, bronzuri normale si speciale (50.000-100000 formari) si din materiale plastice acrilice si epoxidice (10.000-20.000 formari). In cazuri deosebite modelele pot fi formate (confectionate) si din materiale ceroase, din materiale ce se volatilizeaza usor in contact cu metalul lichid (polistiren), din ipsos, si din ciment.
Modelele trebuie sa posede urmatoarele elemente constructive tehnologice specifice:
- planuri de separatie, in numar minim, pentru asigurarea demularii fara distrugerea formei, partile piesei, care urmeaza a fi prelucrate ulterior, se plaseaza de obicei in partea de jos a formei.
- inclinari pentru usurarea demularii.
- racordari ale ferelilor, pentru a preveni aparitia fisurilor respectiv porozitatilor in zonele corespunzatoare ale piesei.
- marci (locasuri) pentru montarea miezurilor.
- marci (locasuri) pentru montarea miezurilor.
- adaosuri de contractie, pentru a tine seama de reducerea dimensiunilor piesei in raport cu dimensiunile cavitatii formei ca urmare a racirii metalului turnat, aceste adaosuri trebuie corelate cu cresterea dimensiunilor piesei datorita maririi cavitatii formei in timpul demularii si respectiv sub actiunea metalostatica a metalului lichid.
- adaosuri de prelucrare, pentru inlaturarea rugozitatii si abaterilor dimensionale ale suprafetelor rezultate in urma turnarii, aceste adaosuri sunt mai mici pentru suprafetele inferioare ale piesei, in cazul utilizarii modelelor metalice si aplicarii formarii mecanice.
Sabloanele sunt dispozitive sub forma de placi, cu contur bine determinat, care supuse unei miscari de rotatie (cel mai des) sau translatie, genereaza in amestecul de formare suprafetele interioare ale cavitatii formei. Formarea cu sablon este justificata in productia individuala sau de serie mica a unor piese mijlocii si mari, corpuri de revolutie. De regula, partea activa a sabloanelor se executa din lemn.
Ramele deformare sunt dispozitive metalice (fonta, otel, aluminiu) utilizate pentru sustinerea formelor temporare cu pereti grosi, in timpul confectionarii acestora, turnarii si constituirii piesei turnate.
Cutiile de miez sunt dispozitive a caror configuratie interioara corespunde golurilor sau orificiilor din piesa de turnat si servesc la confectionarea miezurilor.
Cutiile de miez se executa din lemn, materiale metalice sau materiale plastice si trebuie sa posede, principial, elemente constructiv-tehnologice similare cu ale modelelor.
Pentru imbunatatirea calitatii si preciziei suprafetelor turnate, pentru protejare impotriva umezelii si pentru marcare in functie de metalul care se toarna, modelele si cutiile de miez se supun unor operatii de chituire, grunduire si respectiv vopsire impermeabila in culori standardizate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !