Cheltuielile de consum pentru standardul decent de viata se refera la elementele principale, care concura la satisfacerea nevoilor de consum ale fiintei umane, in functie de ciclul vietii si standardele existente in societate. Pentru copiii victimelor, cheltuielile necesare sunt calculate pana la implinirea varstei de 25 de ani, varsta la care se considera incheiata prima etapa de achizitie a statusului profesional de catre o persoana si de constituire a propriei familii.
Pentru sotiile victimelor, care au in ingrijire copii pana la varsta de 10 ani, se ia in considerare necesarul pentru consumul intreg, considerandu-se ca ele trebuie sa se dedice ingrijirii copiilor, eventual sa plateasca o persoana care sa se ingrijeasca de copii, daca ele sunt la serviciu. Dupa ce copilul implineste varsta de 10 ani, pentru sotia victimei, calculul retine 50% din cuantumul calculat potrivit varstei, eliminandu-se astfel riscul de abandon al minorului.
Nevoia sustinerii materiale pentru intreaga viata se intemeiaza pe faptul ca, vaduva este lipsita de resursele de care ar fi beneficiat in cazul convietuirii cu sotul. In plus, persoanele care erau casnice in momentul survenirii decesului sotului isi incep activitatea profesionala relativ tarziu, fara a avea calificarea adecvata si, deci, vor ocupa functii mai slab platite. Efectul se va prelungi si pentru perioada de pensionare, prin neindeplinirea stagiului complet de cotizare si cuantumul redus al contributiei, soldat cu pensii mai mici fata de situatia standard.
Pentru parintii victimelor, se ia in considerare atat varsta cat si situatia lor materiala, respectiv detinerea de proprietati, eventual beneficierea de pensie si cuantumul acesteia. Durata medie a vietii (speranta de viata la nastere) luata in calcul pentru persoanele adulte este de 80 de ani. In prezent, durata medie a vietii in Romania este de 69,6 ani (diferentiata pentru femei si barbati), iar in tarile dezvoltate ea a ajuns la 85 de ani. Este de asteptat ca in viitorii 50 de ani durata medie a vietii sa sporeasca si in Romania. In anul 1932 era de 42 ani, iar in 1950 durata medie a vietii in Romania nu depasea 55 ani, sporind cu mai mult de 15 ani intr-o jumatate de secol. Este de asteptat ca, in viitor, Romania sa se apropie de nivelul duratei medii de viata pe care tarile dezvoltate o au acum. Supravietuirea si dupa varsta limita luata in calcul (80 ani) poate pune probleme grave de asigurare a resurselor. Plata o singura data a intregii sume datorate inlatura o serie de calcule legate de estimarea inflatiei pe perioadele acoperite, fiind de asteptat ca dobanzile pentru sumele primite, administrate prudent in economii CEC, sa acopere inflatia, iar castigurile peste nivelul inflatiei sa compenseze pentru intervalele de timp necuprinse in calcul, cum ar fi supravietuirea peste varsta de 80 de ani a parintilor si sotiilor, continuarea studiilor si dupa implinirea varstei de 25 ani de catre copiii decedatilor.
Consumul alimentar este determinat pentru 2700 de calorii, ceea ce corespunde, conform studiilor Institutului de Igiena si Sanatate Publica, unui efort fizic si intelectual mediu. Pentru un copil in varsta de pana la 14 ani, ca si pentru o persoana in varsta de peste 65 de ani normativul de consum este de 70% din cel al persoanei adulte. Consumul mediu la nivelul tarii este de 3100 de calorii.
La cuantumul cheltuielilor pentru asigurarea necesarului de calorii se adauga un procent de 10% (pentru bauturi nealcoolice, fructe), in cazul persoanelor adulte si al celor varstnice, si 20% pentru copii si tineri (bauturi nealcoolice, fructe si dulciuri), ceea ce ne apropie de nivelul mediu pe tara. Pentru persoanele din rural, posesoare de terenuri arabile si animale, se considera consumul din productie proprie la nivelul a 60% din cel standard, deci mai raman de acoperit 40%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !