Stresul ocupational nu mai poate fi considerat ocazional si o problema personala care poate fi remediat prin solutii paleative (inlaturarea efectelor). El devine un fenomen global care afecteaza toate categoriile de angajati, toate locurile de munca din toate tarile. Aceasta tendinta cuplata cu cresterea costurilor individuale, sectoriale si ale societatii subliniaza nevoia imperioasa a cercetarii, stabilirii si aplicarii unor masuri inovative si eficiente de prevenire a stresului ocupational prin combaterea cauzelor si nu numai prin tratarea efectelor. Efectele stresului ocupational la la conducatorii auto de transport persoane sunt complexe si costisitoare atat pentru Societatea Comerciala cat si pentru el si familia lui. Numarul mare de zile de concediu de boala, riscul crescut de incapacitate de munca, necesitatea de schimbare a locului de munca pe motive medicale precum afectiuni ale spatelui, tendoanelor si incheieturilor, afectiuni ale stomacului sau intestinelor, probleme mentale, insomnii sau somn ineficient si afectiuni cardiovasculare, etc., reprezinta efecte ale stresului ocupational. In aceasta problema pot fi incluse si accidentele rutiere care reprezinta o problema globala care afecteaza toate sectoarele societatii, dar pana acum ele nu au beneficiat de suficienta atentie nici la nivel national si nici la nivel international (datorita lipsei de informatii referitoare la marimea consecintelor directe si indirecte, abordarii fataliste a lor, si lipsei unor responsabilitati politice si a unor abordari interdisciplinare.
A fi la volan intre orele doua si cinci dimineata mareste de 5,6 ori riscul producerii unui accident. Iar a dormi mai putin de cinci ore, creste acest risc de 2,7 ori. De fapt, privarea de somn are efecte la fel de nocive ca si consumul de alcool, ceea ce majoritatea dintre noi ignora: 17 ore de veghe - adica sa te afli la volan la miezul noptii dupa o zi de activitate - echivaleaza cu 0,5 grame de alcool in sange, iar 24 de ore de veghe inaintea urcarii la volanul unui autovehicul este un fapt la fel de periculos ca si o alcoolemie de un gram. Pe langa viteza, alcool, neatentie, defectiuni, oboseala au mai aparut indolenta, lipsa fondurilor si a specialistilor in domeniu, care intr-un final duc la absenta, deteriorarea, amplasarea defectuoasa, sau montarea altui tip de indicator decat cel standard sau cel normal situatiei de trafic (daca altele nu avem in magazie, mi s-a raspuns standard in epoca Basescu), la acestea adaugandu-se si lucrarile de drumuri (care nu prea sunt semnalizate corespunzator, in Targu Mures acum cateva luni o movila de pietris nesemnalizata la intrarea in oras pe partea carosabila a provocat un accident cu victime si nimeni nu a platit pentru asta), toate cumulate, ajungand la pagube si tragedii majore.
Lipsa de pe autovehiculele de transport marfa a placilor de gabarit, de transport substante periculoase, a insemnului distinctiv LONG VEHICLE pentru autotrenuri, ma fac sa cred ca nimeni nu mai face nimic in aceasta tara. Ca urmare, aici nu conteaza intentia, pentru ca in joc este viata omului si felul cum vor intelege actualii, cat si viitorii conducatori auto si pietoni semnificatia, modelul, simbolul, inscrisul acestor indicatoare (acestia invatandu-le din carti, CD sau internet), asa le memoreaza si se vor intalni cu ele in trafic.
Evident sunt grave neajunsuri privind semnalizarea rutiera, indicatoare lipsa, deteriorate, invechite si ruginite, unele indescifrabile, prost amplasate sau greu vizibile, batute in cuie pe copaci, sau montate in spatele acestora, aplecate, etc. Trebuie tras un semnal de alarma Prefecturilor, Primariilor, Serviciilor si Directiilor de Politie Rutiera, Administratiei Nationale a Drumurilor, Ministerului Transporturilor, Administratia Strazilor, Scolilor de Soferi, Sefi de garaje si tuturor factorilor responsabili care intra in contact cu sistemul rutier. Practic, lucrurile incep sa va scape de sub control, si asta, atata timp cat nu exista o semnalizare corecta, coerenta si concreta pe toate drumurile tarii, cand un permis se ia mult mai usor, cand viteza, alcoolul, oboseala, neatentia, lipsa indicatoarelor sau marcajelor, defectiunile tehnice si mai nou teribilismul, inconstienta si aventura unora, fac ravagii pe drumurile publice.
Atuul cel mai important este viata omului care conteaza inainte de toate cerintele si poftele, si de aceea, trebuie sa venim in sprijinul ei cu tot ceea ce putem noi sa-i oferim ca sa o mentinem vie, cu toate mijloacele de care dispunem pentru a o proteja, de ai invata si obliga pe noii si vechii participanti la trafic sa respecte Legea drumurilor publice, si pentru a nu lasa alti semeni de-ai nostri, inconstienti, imprevizibili si iresponsabili.
De apreciat si sustinut este initiativa celor de la Michelin si Promoanvelope, in promovarea sigurantei rutiere si recomand inscrierea a cat mai multor persoane in Comitetul National pentru Siguranta Rutiera, pentru constientizarea participantilor in traficul rutier, ca viata are intotdeauna prioritate si avem o singura viata nu mai multe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !