Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Protectia juridica a operelor si prestatiilor artistice in mediul digital

Un subiect la fel de mult dezbatut ca si incalzirea globala necesita o mai mare atentie si din partea noastra. Cu siguranta este necesar sa se implementeze si in mediul virtual o protectie juridica a operelor si prestarilor artistice, insa ceea ce se vehiculeaza spre exemplu in initiativa ACTA care din fericire sub presiunea maselor a fost respinsa de Parlamentul European este de neconceput. Cateva initiative ACTA cum ar fi, printre altele, monitorizarea generalizata a activitatilor utilizatorilor de internet si inregistrarea sistematica a datelor, este contrar practicilor democratice si incalca flagrant drepturile omului. ACTA a fost negociata nerespectand cele mai elementare reguli de transparenta. Reprezentantii societatii civile si chiar membrii Parlamentului European au fost respinsi de le negocieri, ceea ce incalca practicile democratice si drepturile omului.

Nimeni nu contesta faptul ca trebuie implementat in mediul online un cadru legislativ prin care creatorii trebuie protejaţi si recompensati pentru munca lor (melodii, videoclipuri, articole, carti, jocuri etc.), dar respectarea legilor este dificila in mediul online, datorita schimbarilor tehnologice si a globalizarii fluxului de date. In acest context, cei mai importanti vorbitori romani si internationali din domeniu vor fi prezenti la simpozionul “Protectia juridica a operelor si prestatiilor artistice in mediul digital”, organizat de O.R.D.A. si Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala pe 11-12 decembrie, la Brasov.

Protectia juridica a operelor si prestatiilor artistice in mediul digital, ar putea fi rezolvata din punctul meu de vedere in 3 moduri aproximativ identice ca si fond.

Primul mod ar fi sa se implementeze sistemul aplicat in productia de film, si anume prima data filmul nou produs ruleaza in cinematografe la un anumit pret, ulterior dupa o perioada de timp primesc si televiziunile specifice cum ar fi HBO, dreptul de a oferi consumatorului filmul respectiv tot contra cost la o suma mai mica sau un abonament platit, iar in final toate televiziunile care achizitioneaza filmul respectiv il pot oferi telespectatorilor in mod gratuit sau platitorilor unui abonament de transmisie prin cablu. Ca si idee cred ca s-ar putea implementa si in mediul virtual un asemenea sistem care sa fie functional.

Al doilea mod ar putea fi, sa se implementeze sistemul aplicat de catre Microsoft cu privire la sistemul de operare Windows, si anume ultimul sistem de operare produs il ofera la un pret mai mare si legile obliga la posesia unei licente, cu cat sistemul de operare este mai invechit si valoarea licentei scade, pentru ca in final dupa o anumita perioada de timp sa fie gratuit. Cred ca si un asemenea sistem ar fi functional la nivel online cu privire la drepturile de autor si protejarea lor.

Al treilea sistem ar putea fi implementat asemanator cu stocarea de date gen “Clouds” in care autorul isi poate stoca creatia intr-un astfel de sistem si poate seta un cuvant cheie ca si o semnatura personala. Oricine care e posesor al unui abonament platit poate si doreste sa acceseze, sau sa foloseasca creatia unui anumit artist sau creator o poate face, insa intotdeauna cat timp este activ acel cuvant cheie se supune sub protectia dreptului de autor, iar dupa expirarea unei anumite perioade de timp poate fi folosita la liber, iar cuvantul cheie devine inactiv . In functie de data de la care a fost stocata creatia, artistul sau creatorul primeste o suma reprezentand drepturile de autor ce-i revin. Tot sistemul acesta ar putea odata cu trecerea timpului sa modifice pretul dreptului de autor sau in functie de accesari. In general solutii ar exista numai trebuie avut in vedere sa nu existe abuzuri sau incalcari ale dreptului omului.

Mai multe detalii despre organizarea si desfasurarea simpozionului “Protectia juridica a operelor si prestatiilor artistice in mediul digital”, organizat de O.R.D.A. si Organizatia Mondiala pentru Proprietate Intelectuala pe 11-12 decembrie, la Brasov, puteti obtine aici ORDA si Florin Grozea, Consilier al Directorului General ORDA (Oficiul Român pentru Drepturi de Autor), organizatorul acestui Simpozion.



2 comentarii:

  1. Da, marile consorţii nu işi ating obiectivele iar campania asta e pe masura.
    Cred că şi dumneavoastră utilizaţi un windows cu licenţă ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ca norocu ca am luat laptopu cu tot cu windows...pana cand o sa crape.
    Cumva ar trebui totusi reglementata situatia si n-ar trebui sa se tina seama doar de marile companii care au monopolizat tot...

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro