Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Alte tipuri de senzori

Exista si alte categorii de senzori care permit caracterizarea starii de functio­nare a autovehiculului, fara a interveni direct in procesul de reglare, ci doar ca furnizori de marimi necesare corectiilor sau avertizarii unor pericole potentiale. Vom ingloba in aceasta categorie senzori care indica presiunea de ulei, presiunea in pneuri, temperatura in incinta automobilului. Exista de asemenea o serie de marimi care se determina prin masurare indirecta. Astfel, cuplul motor, desi poate fi masurat direct, se ia de regula in consideratie in functie de presiunea in galeria de admisie. Pe de alta parte, cunoscand cu­plul motor si turatia motorului se poate calcula puterea utila a motorului, parametru im­portant in caracterizarea eficientei exploatarii motorului. Exista unele firme (si numarul lor este in crestere) care utilizeaza senzori de “soc” care permit masurarea gradientului de crestere a presiunii in cilindru in timpul combustiei, pentru a evita aparitia unor detonatii atunci cand apare o combinatie nefavorabila de presiune ridicata si avans excesiv. Senzo­rii de “soc” se realizeaza de regula pe principiul traductoarelor de acceleratie, folosind elemente sensibile megnetostrictive sau piezoelectrice care supuse la efort produc o vari­atie de semnal electric (prin modificarea campului magnetic, respectiv al celui electrosta­tic). Tot in categoria senzorilor cu aplicatii particulare sunt senzorii care masoara pozitia clapetei obturatoare, realizati de regula cu elemente sensibile rezistive, in montaj poten­tiometric. Asa cum se poate observa, majoritatea acestor senzori sesizeaza marimi de tipul celor analizate (presiune, pozitie) si nu necesita explicatii suplimentare privind mo­dul de functionare.

Exista de asemenea o serie de senzori care permit localizarea vehiculului in miscare in raport cu alte vehicule sau cu repere fixe situate pe artera de circulatie. Dintre acestea, cei mai utilizati sunt cei de viteza de deplasare si de evaluare a distantei pana la un obsta­col (fix sau mobil).

2 comentarii:

  1. Senzorii sunt foarte utili din toate punctele de vedere, indiferent de pozitia sau functionalitatea lor. Spre exemplu, eu fara senzorii de parcare nu reusesc sa parchez o masina corect, sau imi ia prea mult timp. Ideea senzorilor a fost practic geniala dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar senzorii isi au utilitatea lor practica.
    Ideea e ca in curand functionalitatea si utilitatea senzorilor o sa fie si mai mare iar numarul lor o sa creasca in echiparea unui autovehicul.

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro