Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Parametrii constructivi ai automobilelor

Parametrii automobilelor sunt factorii de baza care definesc calitatile acestora, pentru a constata daca ele corespund cerintelor impuse de exploatare, precum si pentru a compara un automobil dat cu altul. Principalii parametri ai automobilelor sunt caracteristicile constructive si calitatile tehnice de exploatare.

Principalii parametri constructivi ai automobilului sunt: caracteristicile dimensionale, masa si modul de repartizare a acesteia pe punti.

Caracteristicile dimensionale ale automobilului sunt urmatoarele si se definesc astfel:

Dimensiunile de gabarit - sunt dimensiunile limita ale automobilului, adica cele mai mari dimensiuni privind lungimea L, latimea l si inaltimea H.

Ampatamentul A - este distanta dintre planurile verticale care trec prin axele rotilor din fata si din spate situate de aceeasi parte a automobilului.

Ecartamentul E - este distanta dintre planurile de simetrie ale pneurilor puntii, masurata in planul de contact cu drumul. La puntile cu roti duble, ecartamentul este distanta dintre planurile verticale mediane ale rotilor duble.

Consolele - fata si spate - reprezinta distantele de la punctele extreme din fata, respectiv din spate ale automobilului pana la planul vertical care trece prin centrul rotilor din fata sau spate.

Garda la sol - reprezinta distanta minima dintre punctul cel mai de jos al sasiului automobilului si suprafata drumului.

Masa totala a automobilului

Masa proprie - poate fi, in functie de starea automobilului, masa proprie a automobilului uscat care reprezinta masa automobilului nealimentat, avand toate echipamentele si accesoriile necesare fuctionarii sau masa proprie a automobilului in stare de exploatare, care reprezinta masa proprie a automobilului uscat la care se mai adauga combustibilul (cel putin 90% din capacitatea rezervorului) si agentul de racire al motorului.

Masa utila - reprezinta sarcina pentru care a fost construit automobilul sa o transporte. 

Repartizarea masei automobilului pe punti - se poate determina atat prin calcul cat si pe cale experimentala.

Sarcina pe punte - este partea din masa automobilului care se transmite suprafetei de rulare prin rotile puntii considerate. La autocamioane si autobuze, unde in mod normal se prevad roti simple pe fata si roti duble la puntea din spate, incarcarea pe puntea din fata se recomanda  (0,25-0,36)  si  (0,75-0,70) pe puntea din spate. La autoturisme, incarcarile se iau aproximativ egale.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro