Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Domeniile sistemelor expert

Sistemele bazate pe cunostinte se pot aplica, practic, in orice domeniu al cunoasterii. Principalele domenii de aplicabilitate si cateva exemple de sisteme expert se prezinta in continuare:

Sisteme expert de diagnoza - efectueaza operatii de diagnosticare in domenii precum cel medical, industrial, financiar. Cel mai cunoscut este MYCIN, sistem expert de diagnoza pentru depistarea infectiilor bacteriene ale sangelui si pentru prescrierea tratamentului adecvat.

Sisteme expert de configurare - asambleaza componente ale unui anumit sistem. Firma DEC foloseste sistemul expert XCON pentru configurarea calculatoarelor firmei.

Sisteme expert de invatare
- sisteme de invatare inteligenta, in care cei ce se instruiesc pot pune intrebari asemanatoare celor puse unui instructor uman. Ca exemplu, SEAMER ( instruire pentru operatiile dintr-o uzina electrica), CADHELP (instruire pentru proiectarea asistata de calculator).

Sisteme expert de interpretare - sisteme care explica si interpreteaza datele observate. Astfel de sisteme sunt folosite in special in domeniul chimiei: CRYSALYS (interpreteaza structura proteinelor), DENDRAL (interpreteaza structura moleculara).

Sisteme expert de planificare - planifica actiunile pentru a produce anumite rezultate asteptate. Exemplu: SPEX (planifica experimentari de biologie moleculara).

Sisteme expert de control - sisteme de reglare si control a unui proces. In general sunt sisteme complexe ce cuprind interpretare, diagnoza, monitorizare, planificare, prognoza si remediere. De cele mai multe ori se impune cerinta de sisteme in timp real pentru a putea raspunde in timp util sistemului controlat.

Sisteme expert de monitorizare - compara datele observate cu cele asteptate pentru a analiza performantele unor sisteme. Exemplu: YES/MVS, sistem de monitorizare si control pentru sistemul de operare IBM MVS.

Sisteme expert de prognoza - prognozeaza rezultatele intr-o anumita situatie. Exemplu: PROSPECTOR (specializat in prospectiuni miniere).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro