Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Transmisia dispozitivului de franare

Comanda franelor poate fi: 

Cu actionare directa:
- mecanica,
- hidraulica.

Cu servoactionare:
- pneumatica,  
- electropneumatica.

Cu actionare mixta. 

Actionarea mecanica a franelor 

Se utilizeaza numai la frana de stationare.
Se compune dintr-o parghie, care, prin intermediul unor tije sau cabluri, actioneaza asupra franelor rotilor din spate.

Actionarea hidraulica a franelor 

Are urmatoarele avantaje:
- repartizarea efortului de franare intre punti, proportional cu greutatea ce le revine prin sisteme mecanice simple,
- repartizarea uniforma a presiunii pe saboti,
- randament ridicat,
- constructie simpla,
- intretinere usoara.

Sistemele de actionare hidraulica pot fi: cu un circuit sau cu un circuit dublu.
La apasarea pedalei, se actioneaza pistonul pompei centrale, care va trimite lichidul prin conducte la etriere, si prin conducta la limitatorul de presiune, de unde prin cele doua ramificatii ajunge la cilindrii receptori.
Jocul dintre tija si piston se regleaza prin modificarea lungimii tijei.

Actionarea hidraulica cu circuit dublu 

Pompa centrala are doua pistoane, care impart cilindrul in doua compartimente. La primul compartimentul este racordata conducta franelor din fata, iar la compartimentul doi se racordeaza conducta franelor din spate.

In cazul cand ambele circuite sunt in perfecta stare, pistonul impinge lichidul din primul compartiment in conducta, deplasand, prin intermediul arcului, şi piston spre dreapta, care trimite lichidul din compartimentul doi, prin conducta, la cilindrii de frana.
In cazul cand s-a spart conducta franelor din fata, lichidul acestui circuit se pierde, iar la franare pistonul actioneaza direct pistonul, circuitul franelor din spate ramanand in functiune. Defectiunea unui circuit se observa prin marirea cursei pedalei de actionare. La actionarea hidraulica nu este permisa prezenta aerului in circuit deoarece se reduce eficienta franarii. 

Cilindrul receptor sau pompa receptoare 

Este compus din corpul in care se afla doua pistoane, care au pe fetele frontale garniturile. Arcul preseaza cele doua garnituri pe fetele pistoanelor. In interiorul cilindrului, prin intermediul inelelor, sunt fixate doua piese (filetate la interior si taiate pe generatoare), in care se insurubeaza suruburile, prin care se regleaza cursa pistoanelor.

Daca jocul dintre saboti si tambur depaseste valoarea admi­sa, S, la actionarea franei, suruburile cu filet „dinte de fierastrau" sunt trase odata cu pistoanele (datorita inelelor) cu inca un dinte din piesele de reglaj, restabilindu-se jocul initial dintre saboti si tambur.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro