Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sisteme de securitate care echipeaza un autoturism modern

Sistemele de securitate pot fi active sau pasive si au cateva roluri foarte importante: evitarea eficienta a coliziunilor, minimizarea efectelor coliziunilor si evitarea traumatismelor, atat pentru pasagerii vehiculului, cat si pentru pietonii implicati in accident.
Sistemele de siguranta active servesc la prevenirea coliziunilor si la minimizarea efectelor acestora.

Cele mai importante sunt: 

- sistemul electronic de franare (Electronic Brake System), care include:

ABS (Anti-locking Brake System) - are rolul de a controla presiunea de franare, pentru evitarea blocarii rotilor. Proceseaza informatiile de la senzorii care masoara viteza rotilor si controleaza motorul pompei hidraulice si valvele care distribuie fluidul la frane.
Brake Assist - interpreteaza informatiile de la senzorii specifici si corecteaza manevrele de franare ale conducatorului auto.

- sistemul electronic de stabilitate (ESP - Electronic Stability Program), care evalueaza in permanenta datele masurate de un mare numar de senzori si compara actiunile soferului cu comportarea vehiculului la momentul respectiv. Daca intervine o situatie de instabilitate, cum ar fi cea determinata de o virare brusca, sistemul reactioneaza in fractiuni de secunda, prin intermediul electronicii motorului si a sistemului electronic de franare si ajuta la stabilizarea vehiculului.  

Sistemul ESP include mai multe subsisteme complexe: 

- ABS (Anti-locking Brake System) - anti-blocarea sistemului de franare sau a rotilor.

- EBD (Electronic Force Brake Distribution) 
- distributia fortarii franarii electronica.

- TCS (Traction Control System)
- controlul sistemului de tractiune. 

- AYC (Active Yaw Control) - controlul activ al giratiei.

Sistemul de prevenire a accidentelor, care poate include:

- controlul adaptiv al coliziunilor (Adaptive Cruise Control - ACC), bazat pe senzori radar de distante mari. Incepand cu anul 1999, firma Continental Automotive Systems a introdus sistemele ACC in productia de serie, devenind primul furnizor global de astfel de sisteme. ACC regleaza automat viteza vehiculului, in functie de situatia masinilor din trafic, pentru a asigura o distanta adecvata fata de vehiculul din fata. Sistemul radar utilizeaza principiul impulsuri Doppler pentru masurarea independenta a vitezei si distantei.

- distanta redusa de franare (Reduced Stopping Distance), bazata pe un sistem de franare automata in eventualitatea unei coliziuni.

- avertizare de distanta (Distance Warning).

- Stop & Go, bazat pe un sistem radar in infrarosu, pentru distante mici, destinat asistentei pentru traficul urban sau pentru situatiile de pornire si oprire.

- sprijin pentru urmarirea axului drumului (Line Keeping System), cu camera CCD si interventie activa asupra sistemului de directie, implica un algoritm de procesare a imaginilor si in cazul devierii de la axul drumului, soferul este avertizat printr-o usoara miscare a volanului, pastrand insa suprematia in manevrarea acestuia.

- controlul global al sasiului (Global Chassis Control).

- reactie „haptica” de pericol la nivelul pedalei de acceleratie (Haptic Danger Feedback) etc.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro