Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Paguba, dauna sau avaria

Paguba constituie expresia valorica a prejudiciului produs prin ivirea evenimentului asigurat la bunurile cuprinse in asigurare. La fel de bine se poate utiliza si notiunea de dauna iar in asigurarile de persoane se utilizeaza notiunea de suma asigurata sau vatamare corporala, iar in asigurarile de risc financiar, notiunea de pierdere financiara.

Constatarea si evaluarea pagubei in asigurari se face diferentiat in raport cu ramura de asigurare, felul asigurarii, cauza si modul de producere a evenimentului care a produs paguba.

Instiintarea daunei se face intotdeauna de asigurat declansand interventia asiguratorului pentru constatarea tehnica a pagubei si evaluarea sub aspect economic a acesteia.

Prin avarie se intelege orice pierdere, cheltuiala sau paguba produsa unui mijloc de transport sau marfurilor in cursul transporturilor.

  In asigurarea de transport avaria poate fi totala si particulara.

Avaria totala - pierderea completa a bunului asigurat sau deteriorarea lui la un grad la care repararea lui necesita cheltuieli mai mari decat inlocuirea lui.

Avaria particulara - reprezinta cheltuielile facute sau paguba suferita fie numai de catre mijlocul de transport fie numai de marfurile transportate in intervalul cuprins de la plecarea acestora din depozit, respectiv de la incarcare si pana la sosirea lor la destinatie si descarcare sau intrarea lor in depozit.

In transporturile maritime exista un gen specific de avarie produsa in mod voit de catre asigurat si care este numita avarie comuna.

Aceasta este paguba care s-a produs in mod voit fie navei fie marfurilor transportate, fie ambelor precum si cheltuielilor facute dupa deliberari motivate in scopul salvarii navei si a marfurilor in intervalul de la incarcare si plecarea in cursa pana la sosire si descarcare. Este o avarie cauzata in mod expres de catre capitan in interesul salvarii intregii expeditii maritime (exemplu atunci cand se arunca peste bord o parte a incarcaturii pentru a nu se scufunda nava) si care se suporta prin contributia comuna a armatorului si a proprietarului marfurilor transportate, deci a celor interesati in succesul transportului respectiv.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro