Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Mecanismele de actionare a directiei

Conditiile impuse mecanismelor de actionare a directiei 

- sa fie reversibil pentru a permite revenirea rotilor de directie in pozitia corespunzatoare mersului in linie dreapta dupa incetarea efortului aplicat volanului.
- sa aiba un radament ridicat. Este necesar ca randamentul direct (de la volan spre levierul directiei) sa fie cat mai mare, in timp ce randamentul invers (de la levierul directiei spre volan) sa fie cat mai mic, pentru ca socurile provocate rotatiilor de neregularitati sa fie absorbite in mare masura prin frecarea din mecanism si sa se transmita cat mai atenuate la volan.
- sa aiba un numar redus de puncte de reglare cu posibilitatea obligatorie de reglare a jocului dintre elementul conducator si condus al mecanismului.
- sa asigure caracterul si valorile necesare ale raportului de transmitere.
- constructia sa fie simpla si sa prezinte o durabilitate mare.
- sa fie reversibil pentru a permite revenirea rotilor de directie in pozitia corespunzatoare mersului in linie dreapta.
- sa aiba un radament direct ridicat.

Mecanismele de actionare a directiei cu surub

Miscarea se transmite de la volan la levierul de directie prin intermediul unui surub pe care se gaseste o piulita ce transforma miscarea de rotatie a acestuia in miscare rectilinie.
De la piulita, miscarea este transmisa levierului de directie prin intermediul unei manivele sau altui organ intermediar.
Mecanismele de actionare cu surub se folosesc la autocamioanele grele, unde se cere un raport de transmisie mare la un gabarit redus.

Mecanismul de actionare cu melc si manivela cu doua bolturi

O asemenea constructie asigura un unghi mare de rotire a levierului de directie in comparatie cu solutia cu un singur bolt.
Particularitatea mecanismelor de actionare cu manivela consta in posibilitatea obtinerii variatiei dorite a raportului de transmitere.
In functie de conditiile care se pun la executarea melcului, se poate obtine un mecanism cu raport de transmitere constant, sau cu un raport de transmitere care se mareste sau se micsoreaza odata cu rotatia volanului fata de pozitia mijlocie.

Mecanismele de actionare a directiei cu roti dintate 

Mecanismul de actionare cu pinion si cremaliera asigura rapoarte de transmitere mari (bracari mari ale rotilor la rotiri mici ale volanului) si se utilizeaza destul de des la autoturismele cu suspensie independenta a rotilor si bara transversala de directie.
Astfel numarul articulatiilor trapezului de directie se reduce la patru fata de alte solutii care necesita cel putin sase articulatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro