Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Diagnosticarea dupa puterea efectiva

Aceasta forma de diagnosticare se poate realiza prin:
- determinarea directa a puterii.
- suspendarea functionarii cilindrilor.

Determinarea puterii efective a motorului pe standurile de incercarii dinamice a automobilelor faciliteaza un mod obiectiv introducerea unor aproximari deoarece:
Pe=Cf Ce NIUtr Pen 

Prin urmare puterea efectiva a motorului la momentul determinarii este diminuata de abaterea de la valoarea de proiectare a puterii datorita limitelor de toleranta acceptate in fabricatie de -5% (CF=0,95). Scaderea puterii ca efect al procesului de exploatare Ce=0,85-0.9 si scaderea ca urmare a pierderilor in transmisie (NIUtr=0,88-0.92 la autoturisme si 0,82-0,88 la autocamioane). 

Deci puterea efectiva la roata este: Pe =(0,65-0.8) Pen 

Diagnosticarea prin suspendarea functionarii cilindrilor se bazeaza pe punerea in evidenta a rezistentei interne create de unul sau mai multi cilindri la scoaterea din functiune a unui cilindru (sau mai multi cilindri) prin intreruperea aprinderii sau alimentarii cilindrului respective.
La acest regim functionarea stabila a motorului este conditionata de egalitatea dintre cuplul motor indicat si cel rezistent: Mi1=Mr.

Aceasta egalitate se realiza prin turatia (n1) la pct 1. Intreruperea aprinderii la unul din cilindri va provoca scaderea cuplului motor indicat la Mi2 dar refacerea echilibrului se poate realize numai la o turatie mai redusa(n2) adica in punctual 2. Mi2=Mr 

In cazul in care jocurile din mecanismul motor sunt mai mari adica pierderile de energie prin frecare sunt mai reduse la cilindrul la care s-a intrerupt aprinderea scaderea cuplului indicat va fi mai mica notata cu Mi3 iar echilibrul functional se stabileste in punctul 3 in care turatia n3 este mai mare decat turatia n2.
Prin urmare cilindri cu stare tehnica necorespunzatoare vor crea reduceri mai mici de turatie prin scoaterea lor din functiune decat ceilalti.
Aparatele destinate diagnosticarii dupa acest principiu au de regula 2 scale: una indica turatia iar cealalta variatia procentuala a acesteia. Daca variatiile procentuale de turatie intre cilindri nu depasesc 4% se considera in stare tehnica buna.

In caz contrar se investigheaza cauzele care duc la functionarea defectuasa a cilindrilor la care s-a constatat cea mai mica reducere de turatie.
La motoarele diesel se intampina unele dificultati in aplicarea metodei, deoarece nu se poate masura turatia arborelui motor pe cale stroboscopica ci numai pe cale mecanica, iar domeniul determinarilor se limiteaza la zona de turatie in care regulatorul este activ.

Regimul de functionare se stabilizeaza in punctual 1. La intreruperea alimentarii unui cilindru, cuplul motor indicat se reduce la Mi, echilibrarea regimului de functionare putand fi realizata la starea 1 in cazul mentinerii constante a turatiei la -n1. Insa micsorarea cuplului motor duce la scaderea turatiei si regulatorul pompei de injectie va spori debitul injectat, marind momentul motor si restabilind echilibrul functional in punctul 2 la turatia n2 unde Mr=Mi. Deplasarea suplimentara a cremalierei pompei de injectie (in cazul pompelor in linie) care s-a produs la scoaterea din functiune a cilindrului respectiv poate fi masurata cu un comparator montat la capatul liber al cremalierei, deplasare care serveste drept criteriu de apreciere a marimii neuniformitatii functionarii cilindrilor.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro