Statistica ne ajuta sa rezolvam probleme ce depind de o singura variabila si sa desavarsim recunoasterea formelor multivariate.
Cu un deceniu in urma, statistica stiintifica necesita, de regula, fie faramitarea complexa a numerelor, fie simplificarea aproximarilor, dar in prezent, computerele au revolutionat abordarea statistica. Computerele personale dispun de pachete standard de tehnici statistice, disponibilizate prin comenzi simple, iar programe pentru tehnici statistice complexe pot fi disponibilizate din banci de date cum ar fi de exemplu, Numerical Recipes. Accesul facil atrage dupa sine posibilitatea folosirii eronate a tehnicilor statistice, deoarece se pot folosi diferite rutine statistice, fara a li se cunoaste asumarile si limitarile
Manualele de statistica prezinta in avans problemele legate de modul de interpretare a implicatiilor statistice pentru fiecare dintre multele grupe de conditii initiale. Cel mai adesea, omul de stiinta e pus in situatia inversa, dispunand de date, dar intrebandu-se care dintre sutele de tehnici statistice disponibilizate de literatura este mai relevanta.
Eficienta este cheia stiintei productive. Recunoasterea formei statistice si cantitative creste cu eficienta în mai multe moduri: optimizand numarul masurarilor, prin extragerea mai multor informatii din cateva observatii, detectarea subtilitatilor formei, prin proiectarea judicioasa a planului de incercare experimentala.
Statistica poate chiar sa ghideze decizia asupra punctului de plecare al unui experiment propus, indicand sansele lui de succes. Aceasta observatie infirma parerea lui Rutherford, conform careia: “Daca experimentul tau necesita statistica, trebuie sa te indrepti catre un experiment mai bun”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !