Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Senzori si aplicatii

Controlul puterii motorului
- variatia pozitiei pedalei de acceleratie cunoscuta prin variatia momentului la axul motorului sau prin variatia presiunii gazelor
- presiunea gazului poate fi masurata prin intermediul unui traductor cu membrana de silicon si elemente piezorezistive. Elementele piezorezistive produc, in urma variatiei de presiune, un potential electric, sunt sensibile la modul de aliniere. Utilizarea a patru asemenea elemente intr-un singur traductor face posibila formarea unei punti Wheatstone - tensiunea de iesire direct proportionala cu variatia presiunii.

Controlul aprinderii
- controlul in bucla inchisa a aprinderii in scopul reglarii momentului aprinderii cand s-a obtinut amestecul corect de oxigen si vapori de combustibil (se realizeaza o ardere completa - economie de combustibil, reducerea noxelor).
- element de referinta - pozitia arborelui cotit.
- se folosesc senzorii pe baza efectului Hall.
- o solutie mai eficace dar mai scumpa, agreata in Uniunea Europeana, este utilizarea convertoarelor catalitice pentru reducerea poluarii.
- pentru sesizarea pozitiei arborelui cotit se utilizeaza senzori cu reluctanta variabila, amplasati deasupra unei roti dintate, la o distanta de 0,6 mm. La trecerea dintilor prin dreptul senzorilor se produce modificarea fluxului magnetic - o tensiune electromotoare la iesire, in functie de care se calculeaza viteza rotii.
- utilizarea senzorilor Hall: acuratete mai mare, distanta mai mare intre roata si senzor, detectarea vitezelor foarte mici.

Controlul debitului de aer
- masurarea debitului de aer prin galeria de aspiratie este importanta in controlul arderii combustibilului,
- se realizeaza cu ajutorul unui contor cu paleta,
- deplasarea masei de aer prin conducte are ca efect oscilatia unei palete legata de cursorul unui potentiometru, tensiunea obtinuta la bornele potentiometrului este proportionala cu deplasarea paletei,
-se mai utilizeaza anemometre cu fir cald, la care un fir de platina este incalzit si expus curentului de aer din conducte.

Accelerometre 
- masoara fortele verticale si orizontale rezultate in urma acceleratiei.
- aplicatii: controlul suspensiilor, franelor, sistemului de directie si airbag,
- se utilizeaza senzori pe baza de cristale piezoelectrice si/sau accelerometre servo,
- deplasarea unei mase "m" cu miscare accelerata, este sesizata de un sistem optic, pentru a anula aceasta deplasare se aplica o forta de reactiune,
- curentul electric necesar pentru producerea acestei forte este proportional cu acceleratia,

Senzori pentru deplasari unghiulare
- automobilele pot avea si depasari unghiulare,
- deoarece giroscoapele clasice, utilizate in industria aerospatiala, sunt prea scumpe si greu de implementat la automobile, se apeleaza la alternative:
- sisteme de detectie cu laser,
- dispozitive piezoelectrice,
- senzori bazati pe efectul Coriolis.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro