Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Gestionarea electronica a injectiei

Calculatorul de injectie (unitatea de gestionare control motor) culege informatiile provenind de la diferiti captori si calculatoare. Dupa analiza, acesta comanda actuatorii.

Acesti actuatori sunt comandati:
- direct de calculator (ex: regulatorul de presiune sau de debit),
- prin intermediul releelor (ex: pompa de carburant, compresorul de climatizare),
- prin intermediul unitatii de putere

Sistemul de injectie diesel, folosind informatiile, gestioneaza foarte precis urmatoarele : presiunea in rampa comuna, injectia de motorina, supraalimentarea, incalzirea aerului.
In plus, calculatorul detine si genereaza functii precum: regulatorul/limitatorul de viteza, bucla rece a climatizarii, gestionarea racirii motorului.

Pentru stabilirea presiunii de injectie, a momentului de injectie si a cantitatii de injectat, calculatorul utilizeaza urmatoarele informatii fundamentale:
- viteza si pozitia arbore cotit,
- desfasurarea ciclului de injectie,
- cererea de cuplu (pozitie pedala).

Comparand semnalele emise de captorul de turatie/pozitie si de captorul de reperare cilindru, calculatorul determina pozitia unghiulara a motorului, regimul de rotatie, numarul injectorului activ si avansarea in ciclul de injectie. Informatiile de turatie si de pozitie a arborelui cotit sunt prelevate printr-un captor magnetic fix care transmite la calculator imaginea electrica a danturii volantei. Acest captor informeaza asupra pozitiei arborelui cotit. Este un captor de tip inductiv (generator de curent). Tinta volant are un dinte lung care serveste la reperarea pozitiei si dinti mici pentru masurarea turatiei. Captor de reperare cilindru acest captor de pozitie informeaza asupra desfasurarii ciclului de injectie, furnizand calculatorului numarul injectorului activ. Injectia se face cilindru cu cilindru. Cand motorul este recunoscut ca se gaseste la PMS (Punct Mort Superior), unul din cilindri este la sfarsit de compresie, iar altul la inceput de admisie. Captorul de reperare cilindru permite deosebirea din cei doi cilindri care se gasesc la PMS, care este in faza de compresie. Calculatorul poate atunci sa comande injectoarele secvential si in faza cu ciclul motor.

Informatia de sarcina
Este vorba in principal de cererea de cuplu corespunzand cererii soferului. Cu toate acestea cererea soferului este modificata in anumite cazuri:
- cresterea cuplului odata cu punerea in functiune a compresorului de climatizare,
- estomparea cuplului la cererea transmisiei automate,
- diminuarea sau cresterea cuplului la cererea functiei ABS si a functiei de control traiectorie.

In aceste cazuri, calculatorul de injectie stabileste prioritatile intre diferitele cereri. Informatiile furnizate dau imaginea cererii de cuplu. Acestea vor permite calculatorului sa determine debitul de carburant de injectat. Un potentiometru dublu informeaza calculatorul asupra pozitiei pedalei de acceleratie. Acesta are doua piste rezistive de valori diferite

Prima pista furnizeaza o valoare de tensiune care este dubla fata de cea de-a doua pista. Aceasta asigura fiabilitatea informatiei. Calculatorul utilizeaza aceasta informatie pentru ajustarea duratei de injectie, avansul si presiunea de supraalimentare in cazul turbocompresoarelor cu geometrie variabila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro