Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Filtrul de ulei

Filtrele de ulei au rolul de a purifica uleiul si de ai mentine calitatile o perioada mai indelungata, cat si de a preveni patrunderea impuritatilor mecanice intre suprafetele in frecareFiltrele de ulei servesc la retinerera impuritatilor solide si pe cat posibil inlaturarea produselor de oxidare, a apei si a combustibilului.
Uleiul in timpul functionarii motorului cu ardere interna pierde din calitatile sale datorita patrunderii unor impuritati.
Datorita fenomenului de degradare a calitatii uleiului ungerea este compromisa antrenand amplificarea uzurilor si chiar aparitia de avarii ale motorului
Dupa marimea impuritatilor retinute pot fi:
-filtre brute
-filtre fine
Filtrul de curatire bruta se monteaza in serie in circuitul de refulare al pompei de ulei, prin el trecand intreaga cantitate de ulei. Filtrul brut retine impuritati de dimensiuni cuprinse intre 20-100 µm.
Montajul in serie al filtrului impune prezenta unei supape de siguranta care sa permita scurtcircuitarea filtrului in cazul imbacsirii acestuia.
Filtrul de curatire fina se monteaza in paralel cu circuitul principal de ungere, cantitatea de ulei care-l strabate este de 10-15% din cantitatea de ulei din sistemul de ungere pentru a se evita pierderile hidraulice. Filtrul fin retine impuritati cu dimensiuni de pana la 5 µm. Dupa filtrare uleiul este returnat in baia de ulei contribuind la regenerarea acestuia.

Dupa procedeul de filtrare acestea pot fi:-filtre statice
-filtre dinamice
Filtrele statice - pentru separarea si retinerea impuritatilor, aceste filtre utilizeaza un element filtrant care poate fi:
- din sita metalica,
- din hartie.
Filtrele dinamice - la acestea, separarea impuritatilor se realizeaza prin centrifugare, realizandu-se indepartarea particolelor mai grele.
Uleiul venit de la racitorul de ulei prin conducta, deschide supapa de primire, reglata la 1-2 bar, pentru limitarea cantitatii de ulei admis la aproximativ 20 %, trece prin interiorul axului si este impins datorita fortei centrifuge prin canale in spatiul dintre rotor si clopot. Filtrat de catre manseta de hartie, datorita fortei centrifuge este impins mai departe inspre in sus ajungand in spatiul dintre peretii rotorului, trece prin canale la duze, diametral opuse, ce creeaza cuplul de rotire al rotorului. Impuritatile retinute de manseta de hartie se scurg in partea inferioara, in spatiul dintre clopot si rotor, in timp ce uleiul filtrat ajuns in carcasa inferioara se scurge in baia de ulei prin canalele practicate in aceasta.
Filtrul de ulei se monteaza in circuitul de ungere, astfel incat uleiul debitat de pompa sa treaca prin el.
Filtrele cu elemente de hartie au capatat o larga raspindire, deoarece asigura o filtrare extrem de fina a uleiului. Elementul filtrant se confectionenza din hartie micronica. Dupa o perioada de functionare, elementele de filtrare imbacsite se inlocuiesc. In caz de blocare a filtrului, supapa de refulare permite uleiului sa treaca (fara ca acesta sa mai fie filtrat).
In cazul functionarii normale, intreaga cantitate de ulei strabate elementul filtrant, care are rolul de a retine toate impuritatile

Filtru ulei cu carcasa
Element filtrant ulei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro