Rolul esential al unui carburator este acela de a asigura formarea amestecului aer combustibil, iar dozajul acestuia este precizat de raportul debitelor celor două fluide. Modificarea acestui raport se obtine in mod firesc prin variatia unuia din aceste debite. Din acest punct de vedere, sistemele moderne de carburatoare cu comanda electronica pot fi grupate in doua mari clase:
Carburatoare cu corectia dozajului prin controlul debitului de aer
- carburatoare care asigura corectia dozajului prin controlul debitului de combustibil utilizand: modulator de vid (GM, Ford), supape electro-magnetice (GM, Ford, Solex, Weber si AMC), sau prin variatia presiunii in camera de nivel constant (Ford).
Carburatoare cu corectia dozajului prin controlul debitului de aer
Carburatoare cu corectia dozajului prin controlul debitului de aer
Sistemul Pierburg-Bosch
Sistemul denumit Ecotronic (BMW 316, 518), a fost initiat in ideea pastrarii avantajelor de baza ale carburatorului clasic (constructie simpla, buna adaptabilitate la motor, siguranta in functionare) completate cu cele ce decurg din utilizarea sistemului electronic de comanda. Constructia asigura o imbunatatire a functionarii motorului la regimuri tranzitorii. Astfel comanda electronica realizeaza:
- imbogatirea dozajului in regim de pornire sau de incarcare,
- imbogatirea amestecului in regim de accelerare,
- stabilizarea functionarii la mersul in gol,
- intreruperea alimentarii la mersul fortat in gol si la oprirea motorului.
Prin intermediul elementelor de executie utilizand semnalele captate de senzorii de temperatura, turatie, pozitie si presiune, blocul electronic realizeaza reglarea functionarii in "bucla inchisa" a injectiei de benzina.
Sistemul Mono-Jetronic-Bosch, SIEMENS SPI
Un alt sistem asemanator din punct de vedere functional este promovat de firma Siemens (tot cu injectie centrala si reglaj prin pozitia obturatorului).
Este realizat un amestec aer combustibil omogen care se distribuie catre cilindrii motorului in ordinea in care acestia se succed la aprindere. Recunoasterea de catre sistem a starilor functionale la sarcina totala si mers in gol este posibila prin traductorul de pozitie unghiulara a obturatorului si prin traductorul de turatie.
Temperatura motorului este sesizata de un traductor de temperatura montat in circuitul de racire a motorului, iar pentru corectia compozitiei amestecului in functie de densitatea acestuia este utilizat un traductor de temperatura a aerului . Dozarea amestecului este comandata de unitatea centrala ECU care proceseaza datele de intrare si emite semnale corespunzatoare catre injector.
Sistemul Chrysler
Sistemul de injectie monopunct dezvoltat de firma Crysler USA are aceleasi caracteristici ca si varianta anterioara.
Carburatoare care asigura corectia dozajului prin controlul debitului de combustibil.
Sistemul TBI General Motors
General Motors realizeaza injectia monopunct cu ajutorul unei unitati de tip Single Point Injection.
Sistemul Weber - Ford
Firma de echipamente de carburatie Weber in cooperare cu Ford si Motorola propune sistemul de injectie monopunct ESC-II montat pe motoarele turismelor Granada si Sierra.
Sistemul Solex Stel
Firma Solex a dezvoltat un sistem numit STEL care integreaza trei functiuni:
- coordonarea actiunii clapetei de pornire (de aer) cu functionarea blocului de comanda la relanti,
- intreruperea alimentarii cu combustibil in cazul unor decelerari puternice (franarea cu motorul, deplasarea prin inertie a automobilului etc.) prin actionarea aceluiasi bloc de relanti,
- angajarea regimului de relanti in timpul punerii in functiune si pe durata stabilizarii la cald a motorului.
Sistemul este asistat de un calculator electronic, care primeste semnale referitoare la temperatura aerului admis, turatia motorului, cuplarea aprinderii, precum si daca pedala de acceleratie este libera.
Unitatile de iesire ale calculatorului asigura actionarea supapei electromagnetice din sistemul de mers in gol (prin intermediul blocului de comanda) precum si incalzirea aerului admis in functie de temperatura mediului ambiant prin intermediul blocului de comanda.
Sistemul Eric Rover
Firma ROVER propune, pe aceleasi principii, sistemul de injectie monopunct ERIC (Electronic Regulated Control Injection) avand urmatoarele elemente caracteristice: o supapa de combustibil amplasata in locul pompei de acceleratie, un motor pas cu pas pentru a realiza pozitia unghiulara dorita la clapeta superioara si un motor pas cu pas ce comanda clapeta de acceleratie a carburatorului la mers in gol care mentine turatia de mers in gol la un nivel constant.
Modulul electronic de comanda primeste semnale de la traductoare pentru: presiunea atmosferica, temperatura ambianta, depresiunea din colectorul de admisie, turatia motorului si temperatura lichidului de racire, comandand elementele de executie in functie de valorile optimizate, inregistrate in memorie. Pozitionarea clapetei de acceleratie asigura si intreruperea alimentarii cu combustibil a motorului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !