Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sistemele DTA


Sistemele DTA (Dynamic Traffic Assignment) sunt indelung recunoscute ca avand un rol important in ceea ce priveste atat evaluarile politicilor de transport si de planificare a retelelor de drumuri, cat si operatiile si managementul traficului in timp real. Modul in care traficul este introdus intr-un model DTA are implicatii importante in ceea ce priveste fidelitatea si acuratetea rezultatelor modelului respectiv.

Descoperirile puse in practica in tehnologie si putere computationala, DTA reprezinta un model de inalta fidelitate realizat pentru a prezice si a reproduce fenomenul complex al traficului. In figura urmatoare este prezentata structura unui model genereal DTA, care este compus din doua parti principale:
1. Un model cerere care sa aiba abilitatea de a determina ratele fluxului cailor dependete intr-o retea. Acest model prezice si estimeaza fluxurile OD si decizia soferilor si apoi converteste multimea fluxurilor OD in vehicule individuale care sunt folosite ca si intrari pentru modelul de furnizare al datelor.
2. Un model de furnizare a datelor capabil simula incarcarea unei retele.

Toate abordarile DTA realizate pana in acest moment pot fi categorisite in 4 clase bazate pe natura modelarii si solutionarii contextului respectiv:
- programarea matematica
- controlul optimal
- inegalitatea variationala (VI)
- simularea

Modele aflate in grupurile 1,2 si 3 sunt considerate modele analitice, care in general contin relatii matematice demonstrate, ce furnizeaza o vedere din interioriul acestor capacitati. In timp ce modelele analitice sunt stricte din punct de vedere matematic, acestea se bazeaza pe siple presupuneri in gestionarea dinamicii de trafic, facandu-le nepotrivite pentru aplicatiile la scara larga din lumea reala, bazate pe managementul si congestionarea traficului.

Aplicatiile la scara larga din lumea reala necesita modele care sa capteze carecteristicile stohaice a dinamicii traficului in detaliu, prin estiomare asi prezicerea fluxurilor OD timpilor de calatorie si a cozilor din trafic. Aceste caracteristici stau in general in spatele modelelor analitice existente si, din acest motiv, simulare este necesara.

Sistemele DTA bazate pe simulare

Sunt 3 tipuri de modele DTA bazate pe simulare care pot fi deosebite bazandu-ne pe nivelul de detaliu cu care acestea reprezinta sistemul studiat. Ele se clasifica in intervalul macroscopic-microscopic, dupa cum urmeaza:
- macroscopic (fidelitate scazuta)
- mesoscopic (fidelitate medie)
- microscopic (fidelitate inalta) 

Modele macroscopice trateaza traficul intr-o maniera generala, cum ar fi un flux uniform sau omogen, fara a lua in considerare fiecare componenta in parte (fiecare vehicol individual). Acestea dezvolta fluxuri aproximative de-a lungul retelei folosind concepte fizice sau metode analitice. 

Modele microscopice descriu entitati, decizii si interactiuni individuale, cu un inalt grad de detaliu. Fiecare manevra a unui vehicol realizata intr-un anumit moment de timp al simularii este bazata pe estimarile provenite dintr-o lista de modele de comportament al conducatorilor auto.

Modele mesoscopice combina elemente din abordarile microscopice si macroscopice. Modele mesoscopice infatisaza activitatile si interactiunile fiecarui vehicol cu mai putine detalii fata de cele microscopice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro