Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Poluarea aerului si praguri nocive

Termenul de poluare a aerului presupune un anumit tip de noxe atmosferice de la care poate fi observata o variatie a calitatii acestuia. Orice imprejurare prin care, adaugand compusi chimici la constituentii obisnuiti ai aerului, alterarea proprietatilor fizice si chimice ale acestuia este suficient de pregnanta pentru a fi detectata, se numeste poluare.
Se considera poluanti numai substantele care, aparute in concentratie suficienta, pot produce un efect masurabil asupra omului, animalelor si materialelor.
Poluanta poate fi orice substanta ce poate fi aeropurtata, indiferent de starea de agregare, ea devenind extrem de periculoasa daca depaseste anumite limite.
Noxele din atmosfera sunt periculoase doar cand depasesc un nivel maxim admis al concentratiilor (numit prag nociv). Stabilirea pragurilor nocive este foarte grea, deoarece se poate face numai cu ocazia unor accidente, pragurile stabilite pentru alte mamifere neputand fi reproductibile la om.
Pentru CO sunt admise 70-80 p.p.m. la o expunere de circa 8 ore. In habitaclul unui autoturism se masoara frecvent 75 p.p.m.CO. Informativ, la inhalarea unui fum de tigara se inspira de la 42000-45000 p.p.m.CO.
Pragul nociv al hidrocarburilor este mult mai mic (5 p.p.m. aldehida, timp de 8 ore, produce o iritare puternica a ochilor, concentratii de cateva ori mai mici fiind suficiente pentru producerea smogului fotochimic).
Pragul nociv al NOx este de 5 p.p.m. pentru 8 ore, concentratii de 10-20 ori mai mici putand conduce la smogul fotochimic. Fumul de tigara contine 250 p.p.m. NOx.
Pentru SOx limita este 0,5-1,5 p.p.m., peste care aerul devine sufocant. Deoarece combustibilii motoarelor cu ardere interna conţin putin sulf, desi contributia motoarelor este de circa 50% din totalul poluarii aerului, din punct de vedere al toxicitatii, ele contribuie cu 8-22%.

2 comentarii:

  1. "la inhalarea unui fum de tigara se inspira de la 42000-45000 p.p.m.CO."
    interesant pentru cei ce vor sa se lase de fumat ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-adevar e bine de stiut ... poate mai renunta oamenii la fumat citind articolul...

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro