Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Ecologie si poluare

Ecologia este stiinta care se ocupa cu studiul interactiunii dintre fiintele vii si dintre acestea si mediul in care traiesc. Denumirea a fost data de biologul german Ernest Hoeckel, in 1866, in lucrarea „Morfologia generala a organismului“, denumirea avandu-si originea din limba greaca (oikos – casa si logos – stiinta). Desprinsa din biologia generala, ecologia e o stiinta a gospodaririi planetei, bazandu-se pe observatii proprii, pe experimente si cercetari efectuate prin mijloace statistice si pe modele matematice. Ecologia nu poate fi rupta nici de stiintele medicale si nici de cele social-umaniste , protectia mediului fiind in simbioza cu acestea.
In stransa legatura cu notiunea de ecologie este cea de poluare. Poluarea consta in introducerea in mediu a unor substante care pot deranja echilibrul ecologic, intre fiintele vii, care dauneaza starii de sanatate si confort a oamenilor si care pot produce pagube economice prin modificarea factorilor naturali sau a celor creati prin activitati umane. In esenta, poluarea mediului inconjurator reprezinta ansamblul modificarilor defavorabile pe care le suporta calitatile naturale ale acestuia sub influenta activitatilor societatii omenesti.
Revenind la aspectele de ansamblu ale poluarii trebuie retinut faptul ca simpla introducere in mediul ambiant a unor substante care au capacitatea de a deranja starea unui ecosistem si evident si a populatiei, nu constituie prin ea insasi o poluare, deoarece natura este capabila de purificari. Poluarea incepe in momentul in care consistenta noxelor nu mai poate fi controlata de mecanismele existente in natura pentru distrugerea sau izolarea lor.
Poluarea nu poate fi considerata numai ca o caracteristica a societatii moderne. Omul a dezvoltat activitati cu caracter poluant inca de la descoperirea focului, modul de practicare a agriculturii in antichitate a determinat poluarea treptata a solului, intinse teritorii din Asia si Africa fiind transformate in deserturi. Raspandirea activitatilor poluante insa, a facut ca acestea sa nu fie manifeste in primele etape nici regional si nici la scara mondiala.
Secolul XIX, cu aparitia masinismului, a evidentiat treptat aparitia poluarii, intai pe plan local, apoi in regiuni tot mai extinse, astfel incat azi, ingrijorarea datorita poluarii are un caracter global.
Civilizatia moderna este caracterizata de doua procese fundamentale determinante pentru poluare si anume industrializarea si urbanizarea care se manifesta dezavantajos in conditiile in care nu s-au luat in prealabil masuri corespunzatoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro