Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Motor Wankel

Motorul Wankel este un motor cu ardere interna inventat de inginerul german Felix Wankel, la care miscarea de rotatie se obtine printr-un piston rotativ in forma triunghiulara.
Pistonul rotativ sau rotorul este de forma triunghiulara cu 3 fete convexe, iar fiecare fata prezinta cate o adancitura pentru a mari cilindreea motorului, permitand mai mult spatiu pentru amestecul combustibil. Rotorul are la interior o parte dintata care se angreneaza cu dintii de pe arborele fixat in cilindru, acesti dinti determina directia si traiectoria rotorului, iar la 3 rotatii ale arborelui de iesire rotorul face o singura rotatie.
Cilindrul este oval sau epitrochoid, forma fiind proiectata astfel incat cele 3 margini ale rotorului sa fie in contact permanent cu cilindrul formand cele 3 camere atanse ale motorului.
Arborele de iesire are camele dispuse excentric fata de axul arborelui. Rotorul actioneaza cu forta asupra camelor creand o forta de rotatie in arbore.
Rotorul este inima motorului Wankel. Cand rotorul se misca in carcasa cele 3 camere create de rotor isi schimba dimensiunile, aceasta schimbare de dimensiune creaza efectul de pompare.

La fel ca si la motorul Otto sau Diesel exista 4 cicluri si la motorul Wankel si anume admisia, compresia, aprinderea si evacuarea.  



Avantaje motor Wankel - mai putine parti in miscare, micsorarea numarului si a masei partilor aflate in miscare rezulta o siguranta mai mare a motorului Wankel. Uniformitatea - toate partile motorului se rotesc incontinuu in aceeasi directie, prin echilibrare si contra-greutati se elimina orice vibratie.

Dezavantaje motor Wankel - este greu sa realizezi un motor rotativ care sa respecte conditiile de poluare actuale. Costurile de productie sunt mai ridicate decat la motorul cu piston. Consumul de combustibil este mai ridicat decat la motorul cu piston din cauza ca randamentul termodinamic este micsorat de forma prelunga a camerei de combustie si de raportul de compresie mic.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro