Electronic Stability Control - ESC cunoscut si ca Electronic Stability Programme - ESP, tradus Controlul electronic al stabilitatii. ESC/ESP este unul din sistemele de siguranta activa pentru automobile. ESC/ESP este o tehnica computerizata de control si reglare a stabilitatii dinamice (in mers) a vehiculelor, care asigura imbunatatirea ei prin detectarea si minimizarea derapajelor si patinajelor.
ESC/ESP-ul intervine atunci cand detecteaza o pierdere a controlului asupra autovehiculului actionand sistemul de franare astfel incat soferul recapata controlul asupra autovehiculului. Franarea survenita este o actiune automata, intreprinsa selectiv si independent pe oricare dintre roti (de ex., pe roata exterioara din fata pentru contracararea supravirarii sau pe roata interioara din spate pentru contracararea subvirarii).
Unele sisteme ESC/ESP reduc si puterea motorului pana cand soferul recapata controlul asupra autovehiculului. Poate fi redusa acceleratia masinii prin oprirea alimentarii cu carburant a motorului, soferul sesizand ca pedala de acceleratie nu mai functioneaza. ESC/ESP-ul nu imbunatateste performanta in virare, ci previne pierderea controlului. Sistemul ESC/ESP se bazeaza pe mai multi senzori care detecteaza diferentele de viteza de rotatie intre rotile fata si spate precum si deplasarea sasiului in lateral fata de traiectoria impusa de sistemul de directie. Reacția ESP/ESP este foarte prompta, de ordinul milisecundelor. Organizatia americana non-profit IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) estimeaza ca prin folosirea acestei tehnologii pe toate autoturismele o treime din numarul accidentelor fatale ar fi prevenite.
In timpul conducerii autovehiculului, ESC/ESP-ul lucreaza in fundal, monitorizand continuu directia si virarea autovehiculului. ESC/ESP-ul compara directia dorita de sofer (prin masurarea unghiului de virare) cu directia reala a vehiculului (prin masurarea acceleratiei laterale, a rotatiei vehiculului si a vitezei de rotatie a fiecarei roti, individual).
ESC/ESP-ul intervine cand detecteaza pierderea controlului asupra directiei, de exemplu atunci cand autovehiculul nu se indreapta acolo unde soferul comanda vehiculul prin directie. Acest lucru se poate intampla in timpul manevrelor urgente de evitare a unui obstacol, in supravirare sau subvirare la viraje judecate prost sau pe drumuri alunecoase, in hidroplanare. ESC/ESP-ul estimeaza directia derapajului si apoi franeaza individual rotile asimetric pentru a crea cuplu referitor la axele verticale ale vehiculului, opunandu-se derapajului si aducand vehiculul inapoi pe linia dorita de sofer. Suplimentar, sistemul poate reduce puterea motorului sau sa intervina asupra transmisiei pentru a incetini vehiculul.
ESC/ESP-ul functioneaza pe orice suprafata, de la pavaj uscat pana la lacuri inghetate. Reactioneaza si corecteaza derapajele mult mai rapid si mult mai eficient decat soferul obisnuit, de cele mai multe ori chiar inainte ca soferul sa constientizeze pierderea iminenta a controlului. Acest aspect a dus la ingrijorarea ca ESC/ESP-ul va determina soferii sa devina prea increzatori in controlul lor asupra vehiculului si/sau in abilitatile de sofer. Din acest motiv, de obicei sistemele ESC/ESP informeaza soferul atunci cand intervin, pentru ca soferul sa stie ca se apropie de limitele de manevrabilitate ale autovehiculului. Majoritatea ESC/ESP-urilor activeaza o lumina indicatoare de bord si/sau un ton de alerta. Unele sisteme ESC/ESP permit in mod intentionat ca traiectoria corectata a vehiculului sa devieze foarte puțin de la traiectoria comandata de sofer, cu toate ca ESC/ESP-ul ar permite ca vehiculul sa urmeze mai precis comanda soferului.
Intradevar, toti producatorii de sisteme ESC/ESP subliniaza ca ESC/ESP-ul nu este un accesoriu de performanta si nici nu inlocuieste practicile unui condus preventiv, ci este mai degraba o tehnologie de siguranta pentru a asista soferul sa revina din situatii periculoase. ESC/ESP-ul nu mareste tractiunea, deci nu permite o crestere a vitezei in viraje (cu toate ca faciliteaza o virajare cu un control mai bun). Mai general, ESC/ESP-ul functioneaza in limitele inerente ale manevrabilitatii vehiculului si in limitele aderentei dintre roti si drum. O manevra imprudenta poate depasi aceste limite, avand drept consecinta pierderea controlului. De exemplu, in scenariul unei hidroplanari severe, rotile pe care ESC/ESP-ul le-ar folosi pentru a corecta derapajul pot sa nici nu fie in contact cu asfaltul, reducandu-i eficienta.
Functionarea ESC/ESP se face simtita in virajele abordate brusc, in momentele in care traiectoria vehicululul are tendinta de a scapa de sub control, in special pe suprafetele cu aderenta scazuta (zapada, asfalt ud, etc.).
Senzorii ESC/ESP-ului trebuie sa trimita date continuu, fara intrerupere, pentru a detecta posibilele abateri imediat. Senzorii trebuie sa fie functioneze independent de interferente (ploaie, gropi, etc.).
Cei mai importanti senzori ai sistemului ESC/ESP sunt:
- senzor pentru unghiul de virare: determina intentia de virare a soferului; (senzori magnetoretistivi).
- senzor de viraj unghilar in jurul axei verticale: masoara cat de mult vireaza autoturismul; datele de la senzorul pentru rotatia masinii sunt comparate cu datele de la senzorul pentru unghiul de virare si se determina marimea de comanda pentru reglare.
- senzor pentru acceleratia laterala: este bazat tehnologic de obicei pe efectul Hall; masoara acceleratia laterala a vehiculului.
- senzor pentru masurarea vitezii rotilor.
- senzori pentru acceleratia longitudinala; constructiv similari senzorilor pentru acceleratia laterala, dar pot oferi si informatii referitoare la tipul de asfalt de pe drum si pot oferi deasemenea informatii referitoare la viteza ai acceleratie.
- senzor de rotatie: constructiv similar celui de viraj unghilar in jurul axei verticale, dar imbunatateste precizia modelului de controler al vehiculului si corecteaza erorile care pot aparea de la estimarile date de ceilalti senzori.
ESC/ESP foloseste un modulator hidraulic pentru a asigura ca fiecare roata primeste forta de franare corecta. Multe sisteme ESC/ESP au un buton de decuplare astfel incat soferul sa poată dezactiva ESC/ESP-ul, care poate fi de folos in cazul in care autovehiculul se impotmoleste in noroi sau zapada, sau se conduce pe plaja, sau se utilizeaza cauciucuri de rezerva de dimensiuni reduse care pot sa interfereze cu senzorii. Unele sisteme ofera un mod suplimentar de setare a ESC/ESP cu praguri crescute care sa-i permita soferului o conducere sportiva aproape de limitele de aderența cu o interventie electronica redusa. Oricum, ESC/ESP-ul se seteaza implicit pe modul „pornit” cand motorul este repornit.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !