Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

ABS – Anti-lock braking system

Sistemul ABS sau tradus sistemul de antiblocare a rotilor, este un sistem pentru vehicule motorizate ce previne blocarea rotilor in timpul franarii. Aceasta prezinta două avantaje: permite soferului sa pastreze controlul directiei in timpul franarii si scurtează distanata de franare.

Un sistem ABS tipic e compus dintr-o unitate centrala electronica, patru traductoare de viteza (unul pentru fiecare roata) ai două sau mai multe valve hidraulice pe circuitul de franare. Unitatea electronica monitorizeaza constant viteza de rotatie a fiecarei roti. Cand detecteaza ca una din roti se roteste mai incet decat celelalte (o conditie ce o va aduce in starea de blocare), misca valvele pentru a scadea presiunea in circuitul de franare, reducand forta de franare pe roata respectiva.

Acest proces se realizeaza foarte rapid, de mai multe ori pe secunda (se poate ajunge pana la 40 de cicluri pe secunda), si se traduce printr-o pulsatie a pedalei de frana. Atata timp cat sistemul poate elibera presiunea, trebuie sa fie in egala masura capabil sa furnizeze alta prin intermediul pompei electrice din componenta sa.

Recent s-a introdus in sistem senzori activi, iar in locul butucului crenelat se folosesc inele magnetice integrate in rulmentii rotilor. Senzorii activi sunt alcatuiti din placute semiconductoare care, atunci cand sunt parcurse de curent, genereaza o tensiune Hall (de aceea senzorii activi se mai numesc si senzori Hall). Aceasta solutie prezinta avantajul de a “citi” viteze mici (senzorii inductivi nu pot functiona la viteze mai mici de 2.5 km/h) si are o mai mica sensibilitate la campurile magnetice externe. Un alt element component al unui sistem ABS este intrerupatorul de frana. Acesta se gaseste la blocul pedalier. Intrerupatorul de frana functioneaza ca un contact normal deschis, functia principala fiind aprinderea lampilor de frana.

Functionarea este folosita in acelasi timp și pentru transmiterea semnalului la calculatorul ABS. Fara aceste semnale, poate fi posibil, de exemplu, ca unitatea de control sa interpreteze deceleratia unei roti, ca urmare a unei denivelari a drumului, drept o manevra de franare.

Odata activat, ABS-ul va face ca pedala sa pulseze. Unii soferi, simtind acest efect, reduc apasarea pe pedala si astfel maresc distanta de franare. Aceasta contribuie la marirea numarului de accidente. Din acest motiv unii constructori au implementat sisteme de asistenta la franare ce mentin forta de franare in situatii de urgența.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro