Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Uleiurile vegetale Biodiesel

Uleiurile vegetale fac parte din categoria combustibililor oxigenati (contin intre 4 si 12% oxigen). Prin ultilizarea lor, singuri sau in amestec cu motorina, se poate ameliora nivelul emisiilor poluante. Acesti combustibili sunt biodegradabili si nu afecteaza calitatea mediului.
Uleiurile vegetale se pot obtine din cereale, cafea, alune, arahide, etc. Cele mai des incercate uleiuri pentru motoare au fost cele de rapita si floarea soarelui. Avantajul lor este acela ca au un randament deosebit de ridicat de obtinere, respectiv raportul dintre energia obtinuta in final, raportata la energia consumata pentru obtinerea plantei si prelucrarea acesteia. In general acesti combustibili se utilizeaza in amestec cu motorina, deoarece in stare pura nu au calitatile cerute de motoare.
O parte din uleiurile vegetale se pot prelucra chimic in continuare prin procedeul de esterificare, rezultand un grup de combustibili de mare perspectiva, denumiti biodiesel. Acestia au o viscozitate apropiată de cea a motorinei, punct de fierbere mai scazut si calitati de autoaprindere asemanatoare cu cele ale motorinei. Calitatile acestui combustibil sunt deosebit de promitatoare, realizarea lui din uleiul de rapita fiind deja realizata, in tara noastra fiind deja in constructie o uzina de fabricat biodiesel in Baragan. Puterea calorifica a acestui combustibil este ceva mai mica decat a combustibilor petrolieri, fiind necesar un volum mai ridicat pentru a parcurge aceiasi distanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro