Componentele farurilor distribuie lumina in conformitate cu un sablon precis cu limita de lumina pe timp de zi. Bazat pe designul farurilor, ambele sisteme de reflectie (bec si reflector) si sisteme de proiectie (bec, reflector si lentile de proiectie) sunt utilizate pentru functiile fasciculelor de intesitate scazuta si mare.
Lumina pe timp de zi
Exista diverse argumente care subliniaza importanta sofatului pe timp de zi, cu luminile aprinse. Farurile de zi pot contribui de asemenea la reducerea numarului de accidente, chiar si pe vreme rea. Acestea permit soferilor sa perceapa alti utilizatori din trafic in oglinda retrovizoare si sa isi adapteze propriile reactii de franare corespunzator. Astfel se reduc la minimum coliziunile din spate, de asemenea permit pietonilor si biciclistilor o mai buna vedere a vehiculelor care se apropie, si contribuie la intensificarea contrastelor atunci cand campul vizual este afectat de nori sau de reflectiile puternice ale soarelui.
Toate vehiculele inmatriculate dupa ianuarie 2011 sunt echipate cu sistem de iluminare pe timp de zi. Incepand cu anul 1998, regulamentul ECE R48 prevede compensarea inclinarii vehiculului cauzata de conditiile de incarcare diferite. Scopul este de a evita stralucirea orbitoare a farurilor utilizatorilor din trafic, care vin din sens opus si pentru a asigura o iluminare excelenta in orice conditii. Iluminarea de la Magneti Marelli ofera diferite tipuri al obiectivului vertical de control (OVC).
Controlul manual
Acest tip de OVC este necesar pentru becurile cu halogen. Conducatorul auto utilizeaza un comutator rotativ sau glisant pentru a regla farurile in functie de inclinarea vehiculului. Acest lucru compenseaza inclinatia excesiva a vehiculului. Motoarele electrice pentru sistemele OVC de a treia generatie sunt produse de divizia de iluminare Magneti Marelli ca si componente standard, integrate in far.
Controlul automat
Datorita luminozitatii sale in crestere, farurile cu xenon necesita un control automat al obiectivului de control. Senzorii de axa identifica unghiul de sasiu, apoi, o unitate de control electronic calculeaza inclinatia vehiculului si il compara cu o valoare predefinita. Motorul mentine apoi pozitiile corespunzatoare ale farurilor in functie de diferite sarcini si conditii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !