Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Bateriile auto pun lumea in miscare

Cand stai si privesti cum a evoluat tehnica pana in ziua de azi, ce transformari a suferit de-a lungul timpului, cate inovatii si imbunatatiri am inventat, nu poti decat sa stai si sa admiri si sa te minunezi de inventivitatea si capacitatea mintii umane de a gasi cele mai bune si mai optime solutii de a creea, noi si noi, dispozitive menite pentru a-ti usura viata. Sa luam de exemplu calculatoarele agentiei spatiale NASA din timpul primelor aselenizari, erau niste dulapuri intinse pe pereti intregi si puterea lor nu se compara cu un banal laptop din zilele noastre, iar exemplele pot continua cu orice alt dispozitiv folosit de noi astazi.

Baterii auto Varta
La fel se intampla si in industria auto. Va mai aduceti aminte imagini cu ideea inovatoare a lui Henry Ford de a folosi asamblarea autovehiculelor pe o banda rulanta si oamenii ce lucrau ciorchine langa ea?. Ei bine, acum avem roboti industriali ce cu bratele lor mecanice asambleaza masini cu precizie la micron si nu lasa loc de greseli si erori in constructie. In ziua de azi sa ai grija de masina, sa te ocupi de problemele tehnice este o adevarata placere fata de chinul de acum cativa ani. Va mai aduceti aminte cum se repara o banala pana de cauciuc, cum scoteai camera de pe roata cu levierul, de rasuna ecoul intre blocuri timp de mai multe ore?. Acum in cateva minute, la un atelier de vulcanizare, un petic micut si gata, ai plecat linistit.

Baterii auto Bosch
Disputele legate de ingrijirea masinii o am cu tatal meu de multi ani, el si acum se considera un as al soselelor si mecanic mai priceput ca el nu exista. Se lauda ca a avut prima masina de pe strada, ca el conducea cand altii foloseau inca mersul pe jos sau pe bicicleta si asta credea ca-i confera un aer de superioritate, dar intelege gresit. Nimic din ce stie el nu se mai poate aplica la o masina in ziua de azi, cand ii citesti caracteristicile tehnice ale unei masini moderne, se uita la tine de parca vorbesti in limbi straine, cuvinte si expresii precum control asistat la franare, ESP, EBD, faruri cu geometrie variabila, asistenta la parcare, etc. ii sunt complet straine si nu face nici un efort ca sa le inteleaga. Nu intelege nici lucrurile simple, cum sunt anvelopele de vara/ iarna, el a circulat ani de-a randul cu un singur set, indiferent de anotimp, atunci nefiind obligativitatea de a folosi cauciucuri in functie de anotimp. Cel mai mult imi place sa-l necajesc cu o intamplare de acum cativa ani, de la nunta fratelui meu, chiar si acum mai bombane si pufaie a necaz si nemultumire ca nu am uitat si tin mortis sa-i tot aduc aminte.

Baterii auto Banner
In febra pregatirilor pentru nunta, am avut de facut mai multe drumuri, era o vanzoleala de nedescris, pe vremea aceea trebuia sa te ocupi de toate si de tot, nu erau ca acum organizanizatori de nunti profesionisti, sa-ti ia de pe cap problemele organizatorice ca sa te bucuri efectiv de eveniment, nu sa fii obosit si dornic sa se termine totul repede ca sa te poti odihni. Cum batrana Dacie a familiei statea cuminte in garaj, avand o serioasa nevoie de o revizie generala si multe piese de schimbat, am apelat la un vecin ce avea o masina break, ideala pentru transportat diferite cumparaturi mai voluminoase. Tin minte ca am ajuns in Bistrita si pana m-am invartit eu dupa una, dupa alta, tatal meu a aparut triumfator si cu un zambet larg, ducand in brate o baterie auto si pe un ton conspirativ mi-a zis ca a luat-o la jumatate de pret, de la un localnic ce lucreaza la celebra fabrica de baterii auto Rombat din localitate. N-am vrut sa-l necajesc si mai tare zicandu-i ca asta e o schema clasica de inselat, mai pe romaneste o teapa, cand l-am vazut schimbat la fata dint-o data: pe partea cealalta a drumului, o persoana aborda proprietarii masinilor parcate imbiindu-i sa cumpere la jumatate de pret baterii auto, „noi noute” scoase din fabrica. Fara sa arate ca a fost inselat si a facut o prostie cat casa, nu a mai scos o vorba pana acasa, unde in plina vanzoleala cu nunta, el s-a apucat sa mestereasca la masina, sa-i puna noua baterie, dar vezi sa si porneasca!. Era o carcasa goala, frumos vopsita si lustruita sa para noua si plina cu apa de ploaie, nu cu acid, cum era normal, drept urmare la nunta am folosit masinile vecinilor si a prietenilor, a noastra a stat cuminte in garaj.

Baterii auto Caranda
Acest moment il evoc cu nostalgie (pentru tatal meu, nu este prea placut, ii rasucesc un cutit in inima) ori de cate ori se pune problema de schimbat bateria auto fie la masina mea, fie sotiei mele sau a lui. In ceea ce ma priveste sunt foarte strict in tot ceea ce inseamna ingrijirea masinii, mentinerea ei in stare optima de functionare incepand cu schimbul de ulei la termen, antigel, anvelope, becuri, bateria schimbata la cel mult 4-5 ani, etc. Tot pornind de la schimbatul bateriei am avut si o disputa cu tatal meu si am putut sa vad pe viu conflictul dintre generatii, intre mentalitati diferite si abordari diferite a unei probleme, semn ca intr-adevar exista o prapastie intre generatii. Trebuia schimbata bateria masinii sotiei si ca orice femeie mi-a pus cheile in mana si mi-a zis ca sa rezolv problema pana a doua zi, cand era programata la coafor si nu putea merge si veni pe jos pentru ca i se deteriora coafura proaspat facuta. 

Baterii auto Rombat
Tatal meu sa arate ce socru bun e el, a sarit ca ars si s-a implicat ca sa rezolve el, doar era sofer de 50 de ani si ca el nu e nimeni mai priceput in ale masinilor. L-am lasat in pace, sa se bucure ca se simte de folos si de ajutor, apoi dupa ce a venit din oras unde a colindat toate atelierele auto si magazinele de piese auto, am avut un savuros schimb de pareri si opinii tehnice, l-a care nu a avut un raspuns si mai mult l-au incurcat mai tare decat sa-l lamureasca. Primul lucru pe care l-am intrebat a fost daca stie ce fel de baterie trebuie, ce model, ce dimensiuni, ca sa intre perfect in locasul de sub capota, raspunsul lui dezarmandu-ma cu totul: ”dar nu trebuie sa fie cat de cat potrivite ca dimensiuni?”. Apoi l-am intrebat ce face cu bateria veche, este interzis prin lege s-o arunci la gunoi, contine substante periculoase si trebuie predata in centre speciale, apoi e foarte grea, el fiind operat la inima cum o transporta, in sacosa precum cartofii de la piata?. 

Bateriiauto.net
Am observat ca face ochii mari, mirati, parca neintelegand ce se petrece in lumea moderna, cu un glas sfarsit a mormait ca ma lasa pe mine sa rezolv, daca sunt asa de destept si le stiu pe toate. M-am asezat la laptop, apoi am dat doua telefoane si dupa scurt timp l-am chemat sa vina ca incepe meciul de fotbal, berea rece era deja desfacuta pe masa. Cu un aer intrebator, s-a asezat si parca cu teama ma intreaba cand ma mai ocup si de baterie. I-am aratat cum se rezolva o problema in ziua de azi: am cautat pe net, am gasit baterii auto, le-am zis baietilor despre problema, pentru ca ei au cele mai bune solutii, modele noi, inclusiv pentru tipul nostru de masina. Totul este cat se poate simplu i-am sunat si am facut cu baietii de la montaj tehnic o programare pentru a doua zi de dimineata, ei livrand si la domiciliu baterii auto si au montajul inclus in pret. Mai mult te scapa si de bateria veche, si astfel in cateva minute totul e rezolvat, tocmai ca sa putem sa ne uitam in liniste la meci. „Si tata, am uitat sa-ti spun un lucru esential: e o baterie ROMBAT!”.

Articol scris pentru SuperBlog 2015.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro