Uneori din cauza stresului cotidian avem asa cate un sentiment prin care detestam tehnologia din varii motive si ne incolteste in minte subit cate o idee prin care renuntatul la tehnologie este solutia problemelor noastre. Gandul ne zboara spre natura, ne imaginam in mijlocul naturii intr-o casa din lemn inconjurata de o padure verde racoroasa departe de aglomeratia si stresul oraselor, un peisaj idilic care ne-ar oferi o bine meritata relaxare totala. Pentru moment casuta din padure este solutia perfecta pentru noi, dar ce te faci daca ajungi acolo si dupa ceva timp incepi sa duci lipsa tehnologiei, incepi sa te plictisesti, ti se pare ca timpul trece tot mai incet si mai greu, parca totusi nici acest loc idilic nu te mai satisface si te vei intoarce la tehnologie, pentru ca oricum privim lucrurile suntem dependenti de tehnologie si nu ne mai putem imagina viata fara ea.
Bord Dacia 1100 |
Evolutia tehnologiei din ultimii zeci de ani este evidenta, iar noi, dar mai ales noile generatii, nu mai putem concepe o existenta normala fara tehnologia, care a patruns si este prezenta in toate aspectele vietii noastre cotidiene. Daca facem o comparatie cu privire la masini, observam evolutia tehnologica extraordinara din domeniul auto. Imi aduc aminte ca eram destul de mic, aveam cativa ani si am mers pentru prima data cu o Dacia 1100. Entuziasmul acelei calatorii de cativa kilometri mi-a ramas intiparita in minte. Desi mergeam cu o viteza ce poate nu depasea 50 km/h, aveam impresia ca mergem cu o viteza atat de mare incat aproape ne luam zborul. Eram fascinat mai ales de bordul masinii, de indicatoarele din bord si volan, aveam impresia ca ma aflu intr-o naveta spatiala asemanatoare celei din serialul cehoslovac “Racheta alba” ce era transmis la televizor si pe care-l urmaream cu sufletul la gura de fiecare data, alaturi de bunica care imi citea cu glas tare titrarea. Acum chiar daca imi plac masinile de epoca nu as mai avea curajul, in primul rand, sa conduc o Dacia 1100, probabil m-as simti ca intr-o reintoarcere in timp, un fel de retrogradare undeva in epoca de piatra si l-as reincarna cu siguranta pe Fred Flintstone.
Bord Dacia 1300 |
Tot in perioada copilariei, pana n-am mers la scoala, am facut o calatorie la mare impreuna cu niste rude cu o masina Dacia 1300. Deja era alta viata, tot drumul am stat pe bancheta din spate, mai mult in picioare ca sa vad cum conduce unchiul meu masina si urmaream bordul care nu mai era din lemn si tremurul indicatoarelor. La un moment dat a oprit pe marginea drumului pentru ca s-a stricat ceva la masina, atunci am vazut pentru prima data un motor de Dacia. Am ramas uimit cum cu cateva scule a reusit sa rezolve, pe marginea drumului, o problema de mecanica reusind sa reporneasca motorul dupa cateva incercari. Eram fericit si plin de admiratie pentru unchiul meu care a reparat masina si ne-am putut continua drumul.
Bord Dacia 1310 |
La cativa ani distanta parintii mei au achizitionat o Dacia 1310. Cand am urcat prima data in ea am simtit o emotie puternica totul era altfel, bordul arata mai frumos, indicatoarele nu erau rotunde ci patrate cuprinse intr-un bord compact si in plus aveam casetofon de masina, in comparatie cu Dacia unchiului. Puteam face diferenta si bineinteles ma dadeam mare si il necajeam pe varul meu, ca noi avem masina mai puternica si mai dotata. Ca majoritatea dintre noi prima masina pe care am condus-o a fost Dacia 1310, iar emotia primilor kilometrii facuti la volan mi-a ramas bine intiparita in minte. Socul tehnologic cel mai mare l-am avut cand am condus un volkswagen golf 3, niciodata nu mi-as fi putut imagina ca o masina se poate conduce atat de simplu si usor, fiind obisnuit cu Dacia 1310.
Bord Dacia Liberta |
Evolutia tehnologica si a designului il observam de la un model Dacia la altul. Cred ca cel mai reusit model Dacia este Logan, iar ultimul model de Logan le intrece pe toate la echipare si design atat interior cat si exterior. Daca la modelele de masini mai vechi partea mecanica era preponderenta iar partea electronica era aproape inexistenta, la cele mai noi parte electronica si tehnologia castiga teren in fata partilor mecanice. Modelele noi de masini sunt echipate cu o multitudine de senzori si module electronice care te asista si fac sofatul din ce in ce mai simplu si usor. Masinile devin prin intermediul senzorilor si a echiparii cu electronica de ultima generatie tot mai inteligente. Daca in trecut aveai o problema cu masina, cu ajutorul unei truse de scule de cele mai multe ori puteai remedia problema daca aveai minime cunostinte de mecanica. Acum daca ramai cu masina in drum o simpla trusa de scule de cele mai multe ori nu te mai ajuta, singura solutie este sa duci masina la un service auto cu mecanici specializati care sa o puna pe un tester si apoi sa-ti rezolve problema.
Bord Dacia Logan |
Diferenta dintre un mecanic auto si un service din anii 1990 cu ce avem in anul de gratie 2014 este ca de la cer la pamant. Imi aduc aminte cata mizerie si ulei era pe podeaua unui service din 1990, cat de murdari erau mecanicii auto de tot felul de uleiuri si vaseline, cum se muncea intr-un service unde totul se baza pe mecanica, cum aratau sculele cu care se reparau masinile, doar aducandu-ti amine te cutremuri din toata fiinta. Oricine cu cateva cunostinte de mecanica sau cu cateva zile de ucenicie putea sa lucreze intr-un service auto, acum totul este schimbat, pentru a deveni mecanic auto ai nevoie de cunostinte temeine de electro-tehnica, trebuie sa stii sa utilizezi un calculator, sa stii sa utilizezi un tester auto, sa stii sa interpretezi codurile testerului si apoi sa rezolvi problema masinii. Mai nou majoritatea pieselor auto care includ componente electronice se schimba cu totul nu mai este nevoie ca sa desfaci piesa si sa schimbi o garnitura sau altceva, dar si costurile pieselor de schimb sunt mai mari. Astazi intr-un service auto totul straluceste de curatenie, reparatiile se fac mult mai usor, canalul este inlocuit de elevatoare performante, iar sculele sunt mult mai eficiente.
Bord Dacia Logan 2 |
Oricum privim lucrurile nu mai putem sa sofam fara tehnologie, in primul rand datorita costurilor. Daca acum 20-30 de ani pretul combustibililor era undeva la o zecime din cat este acum, astfel puteai sa-ti permiti sa folosesti o masina care consuma o galeata si un pic la 100 km. Acum masinile datorita avansului tehnologic consuma mult mai putin si sunt mai economice, in plus sunt mult mai usor de condus. Daca pana acum cativa ani sofatul era doar apanajul barbatilor din cauza efortului fizic necesar pentru a conduce, astazi oricine poate sofa simplu si usor noile modele de masini cu servodirectie asistata. Nici nu-ti poti inchipui cum te-ai descurca cu resursele si tehnologia de acum 50-100 de ani, nici nu cred ca mai suntem pregatiti ca generatie sa ne reintoarcem in timp intr-o era fara tehnologie de ultima generatie. Astazi daca vrei sa achizitionezi o masina prima data intrebi cat consuma, ce motor are, ce dotari tehnice si apoi cat costa.
Service Dacia |
Din punctul meu de vedere nu pot sa renunt la tehnologie si nici nu mai poti renunta datorita costurilor foarte mari care implica lipsa de tehnologie. Un regres tehnologic nu cred ca mai este posibil pana nu se epuizeaza toate resursele planetei. Cu toate ca tehnologia ne-a invadat viata nu mai putem trai fara ea chiar daca dorim sa renuntam costurile sunt mult mai mari fata de ce ne permitem. Asa ca trebuie sa ne bucuram si sa folosim tot ce ne ofera tehnologia, sa ne usuram munca si sa ne imbunatatim nivelul de trai. Daca doresti sa aflii ultimele noutati tehnologice urmareste digipedia.ro un site dedicat in totalitate tehnologiei.
Articol scris pentru Blogal Initiative.
Iti multumim pentru recomandare :)
RăspundețiȘtergereCu placere :)
Ștergere