Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Drumuri cu straturi antigel

Stratul antigel se executa din zgura expandata, clasa 900-1200, sort 0-7, sau din zgura granulata de furnal, clasa A, cu grosimea de minim 12 cm dupa compactare. Acest strat de protectie nu se ia in considerare la dimensionarea structurii rutiere, dar se include in grosimea totala a structurii rutiere pentru efectuarea verificarii acesteia la inghet-dezghet.

Modul de evacuare a apelor din stratul de protectie sau din stratul inferior de fundatie difera in functie de situatia existenta, si anume:
- daca exista posibilitatea evacuarii apelor prin santuri (rigole) sau pe taluzurile rambleurilor, se prevede un strat drenant continuu pana la taluzurile drumului. Suprafata pe care se executa acest strat va avea panta transversala de 10-12 % pe ultimii 80 cm, pana la taluzurile drumului. In cazul largirii platformei existente, se pot prevedea drenuri transversale de acos­tament cu latimea de 25-35 cm si grosimea de 30-50 cm, situate la distante de 10-20 m, in functie de declivitatea drumului. Drenurile transversale de acostament au panta de 4-5% si se realizeaza normal pe axa drumului cand declivitatea este mai mica de 2 % sau, in caz contrar, cu o inclinare de circa 60 ° in directia declivitatii.
- daca drumul este situat in debleu sau la nivelul terenului natural si nu exista posibilitati de evacuare a apelor prin santuri (rigole), se prevad drenuri longitudinale sub acostamente sau sub santuri (rigole), cu panta de min 0,3 %. In cazul rambleurilor realizate din pamanturi necoezive sau permeabile, nu se prevad masuri de evacuare a apelor din straturile de fundatie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro