Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Supra-alimentarea motoarelor cu ardere interna

Pentru a mari puterea si randamentul motoarelor cu ardere interna, cea mai eficace metoda care se foloseste este supra-alimentarea, prin care se intelege introducerea fortata a aerului sau a amestecului proaspat in cilindru, la o presiune superioara celei atmosferice.

Avantajele supra-alimentarii sunt: se mareste puterea motorului cu pana la 50% prin marirea randamentului de umplere, de la valori subunitare la motoarele obisnuite, la valori supraunitare, se mareste presiunea medie efectiva, greutatea specifica a motorului scade simtitor; spalare mai eficace a cilindrului de gaze arse si in consecinta se produce o racire mai buna a pistonului, chiulasei si supapelor.

In prezent, supra-alimentarea este raspandita in special la MAC fiind limitata la MAS din cauza detonatiei si aprinderilor secundare. Supra-alimentarea motoarelor se realizeaza cu ajutorul compresoarelor de aer (suflantelor) de diferite tipuri. Cele mai utilizate sunt compresoarele volumice rotative (Roots) si compresoarelor centrifugale

Compresorul poate fi antrenat de motor printr-un sistem mecanic, sau de o turbina cu gaze actionata de gazele de evacuare. Ultima metoda este cea mai raspandita la motoarele moderne si consta in cuplarea pe acelasi ax a unui compresor centrifugal, cu o turbina de gaze, formand asa numitul turbocompresor (turbosuflanta).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro