La executarea macadamului, datorita nerespectarii conditiilor tehnice, efectului traficului si conditiilor climatice, pot aparea degradari premature, care se extind foarte repede daca nu sunt remediate imediat si care pot conduce la compromiterea partiala a lucrarii.
Nereusita macadamului se poate datora urmatoarelor cauze:
- stratul de fundatie a fost insuficient compactat si suprafata denivelata genereaza tasari inegale si valuriri, care deranjeaza utilizatorii.
- punerea in opera a materialelor pietroase cu tendinta de alterare sau gelive, segregarea in timpul transportului sau la asternere, folosirea materialelor de agregatie argiloase genereaza, de regula, zone slabe in acest tip de strat rutier.
- asternerea splitului de impanare inainte ca pietrele sa fie bine inclestate impiedica fixarea definitiva a macadamului.
- atat pornirile sau opririle bruste, cat si viteza prea mare a compactorului produc valuriri in macadam.
- insuficienta inchidere a stratului superior duce la realizarea unui macadam permeabil, care permite infiltrarea apei pana in stratul de fundatie si terenul de fundare, reducand astfel capacitatea portanta a intregului complex rutier.
Macadamul, ca imbracaminte, este acceptabil doar in cazul traficului usor, el prezinta inconvenientele oricarei pietruiri, si anume praf pe vreme calduroasa, noroi pe timp ploios, se disloca datorita umezirii materialului de agregatie, formandu-se gropi, fagase etc. De aceea, se recomanda ca, in toate cazurile posibile, macadamurile sa fie protejate cu un strat sau invelis impermeabil. Tratamentele bituminoase duble sau covoarele asfaltice conserva macadamul in conditii bune si ofera o suprafata de rulare etansa, fara praf si noroi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Opinia ta conteaza !