Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Intretinerea drumurilor pietruite

Pietruirile se degradeaza usor sub circulatie, prin dislocarea pietrelor mai ales pe timp umed, se slabeste coeziunea si inclestarea dintre pietre, producandu-se gropi, fagase etc., iar pe timp uscat circulatia se desfasoara greu, ca urmare a prafului care se degaja la trecerea autovehiculelor. Rezulta ca pietruirile au nevoie de o intretinere permanenta, prin completarea uzurii, plombarea gropilor, reprofilarea sectoarelor valurite etc.

Intretinerea acestor straturi rutiere se executa, de obicei, cu materiale din care au fost realizate. Nu prezinta insa nici un inconvenient, din contra, se recomanda ca pietruirile din balast sa fie intretinute cu split sau piatra sparta. Pietruirile din piatra sparta se intretin numai cu split din sortul 25-40 sau 16-25.

Principalele activitati desfasurate pentru intretinerea drumurilor pietruite sunt prezentate in continuare. Adunarea pietrei alergatoare se realizeaza prin strangerea pietrei dislocate sub efectul circulatiei si azvarlite pe platforma drumului si reasternerea acesteia in gropile sau fagasele formate. Plombarea gropilor si fagaselor se realizeaza dupa ce acestea se curata de praf si noroi. Materialul rezultat se niveleaza in zona drumului, fara a se face cavaliere. Apoi se delimiteaza cu tarnacopul un dreptunghi care sa cuprinda groapa si se scarifica pietruirea pe o adancime cel putin egala cu adancimea gropii sau fagasului.

Materialul obtinut prin scarificare se separa de noroi sau pamant si se completeaza cu material pietros nou. Acest amestec se asterne in decaparea pregatita, se compacteaza, se uda cu apa, apoi se asterne nisip. Plombarea gropilor se face, cu cele mai bune rezultate, imediat dupa ploaie. Completarea materialului pietros uzat se executa prin asternerea de pietris sau piatra sparta, pe sectoare mai mari. Este bine ca, inainte de aceasta operatie de reincarcare, sa se execute o usoara scarificare si reprofilare a partii carosabile cu autogrederul.

Asternerea uniforma a pietrei sparte se executa cu gredere sau autogredere, fiind recomandata si o cilindrare usoara cu compactoare cu rulouri netede, in vederea realizarii unui inceput de fixare a pietrei. Se recomanda ca asternerile sa se faca pe timp umed, cand se realizeaza o mai buna fixare a materialului.

Pentru intretinerea drumurilor pietruite se aprovizioneaza si se astern anual pana la 300 m3/km split 25-40. Reprofilarea, reincarcarea si cilindrarea se realizeaza cand pietruirea nu este complet degradata, dar suprafata pietruirii a ajuns intr-o stare care jeneaza simtitor circulatia. La aceste lucrari, adaosul de piatra sparta sort 40-63 este de 300-600 m3/km/an.

Procesul tehnologic consta in:
- curatirea partii carosabile de noroi si praf.
- scarificarea si reprofilarea cu autogrederul a pietruirii existente.
- asternerea uniforma si la profil a pietrei sparte de adaos.
- cilindrarea la uscat a suprafetei reprofilate, verificarea si corectarea profilului transversal.
- asternerea splitului de impanare sort 16-25 in cantitate de 15-25 kg/m2, asternerea de nisip, udare abundenta cu apa si cilindrare pana la fixare definitiva.
- asternerea nisipului de protectie in grosime de 1 cm, operatie ce se repeta la nevoie.

Cand grosimea pietruirii este suficienta, se poate face reprofilarea si cilindrarea fara adaos de material pietros nou.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro