Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Traumatisme mecanice si accidentele in gospodarie

Marea majoritate a traumatismelor mecanice care apartin medicinii legale sunt cele produse ca urmare a actelor antisociale, a lovirilor si a oricaror forme de violenta fizica, deoarece medicina legala are ca principala sarcina sa studieze toate actele antisociale in care este implicat in relatie cauzala omul. Prin expertiza medico-legala justitia obtine probe stiintifice ce permit stabilirea adevarului obiectiv cu privire la fapta, imprejurarile ei de producere victima si agresor. A proba, adica a demonstra existenta unui adevar, obliga pe expert, a cunoaste in profunzime toate imprejurarile faptei si consecintele ce decurg din aceasta asupra omului, in domeniul traumatologiei, expertiza medico-legala este obligatorie si de cele mai multe ori singura proba stiintifica in justitie.

Politica sanitara a statului nostru are ca principal obiectiv grija fata de om, iar medicina legala isi subordoneaza intreaga activitate acestui deziderat, deoarece prin mijloace specifice acestei discipline contribuie la prevenirea si combaterea unor aspecte deosebite ale patologiei umane legate in special de conditiile vietii moderne, cum sunt morbiditatea si mortalitatea prin traumatisme.

Faptul ca prin activitatea medico-legala de expertiza furnizam organelor de justitie elemente probatorii cu valoare stiintifica, menite sa ajute la stabilirea adevarului obiectiv cu privire la fapte antisociale, uneori de mare gravitate, ne permite sa afirmam ca rolul medicinii legale in activitatea de asistenta si de reglementare social-juridica a problemelor legate de inviolabilitatea persoanei a sporit si a capatat noi valente in societatea noastra. Preocuparile privind recuperarea si reinsertia sociala a traumatizatilor fac din ce in ce mai mult din aceasta specialitate o disciplina cu rol important in sanogeneza si in prevenirea unor aspecte particulare ale patologiei umane cum ar fi patologia traumatica. Asa cum arata in literatura de specialitate ,,patologia medico-judiciara imbraca un dinamism social specific, determinat de acele relatii dintre membrii unei familii, ai unei colectivitati de munca sau chiar din colectivitati diferite, care sunt in contradictie cu prevederile legale cu normele de drept ale statului”. Contribuind la descoperirea si rezolvarea actelor antisociale, expertiza medico-legala in domeniul traumatologiei, asigura posibilitatea cunoasterii cauzelor, a imprejurarilor de producere si prin aceasta prevenirea si combaterea unei morbiditati si mortalitati cu mari implicatii in conditiile epocii contemporane.

Traumatismele accidentale in mediul gospodaresc sau din viata sportiva fac mai putin obiectul de studiu al medicinii legale, dat fiind faptul ca nu sunt rezultatul unor stari conflictuale, al unor acte antisociale sau al altor activitati ilicite, deci nu vin in conflict cu legea si ca atare nu se solicita efectuarea de expertize. In cazul de leziuni traumatice mortale insa, se cere obligatoriu efectuarea autopsiei medico-legale, fiind vorba de o moarte violenta, medicul legist urmand a rezolva, intre altele, in cadrul acestei activitati, si problema mecanismului de producere al leziunilor, prin aceasta contribuind la clarificarea imprejurarilor de producere si deci la inlaturarea suspiciunilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro