Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Adevarul despre "Drumul Laptelui" la Danone

Romania din 2007 este membra a Uniunii Europene, drept urmare a fost nevoita sa implementeze la toate nivelurile si in toate domeniile, normele de calitate acceptate la nivelul intregii uniuni de catre toate statele membre. In industria laptelui normele de calitate sunt foarte stricte si trebuie respectate intocmai. Am ramas placut surprins de initiativa Danone, care isi deschide portile oamenilor in cadrul initiativei “Drumul Laptelui”, prin care se organizeaza vizite la ferme si fabricile Danone de pe intreg cuprinsul tarii. In paralel este organizata o initiativa pentru bloggeri, care vor participa pe intreg lantul de productie al laptelui si vor scoate la lumina, intr-un mod, cat mai transparent intreg procesul de productie al iaurtului Danone. 
#cumsefaceiaurtulDanone
Personal as fi interesat de echipa controlorilor de calitate, in primul rand din curiozitate, apoi din interesul pentru tehnologie si productie. De fiecare data cand am in fata un iaurt imi amintesc de copilarie, cand bunica pregatea iaurt, acasa, din lapte proaspat de vaca, cumparat de la o cunostinta care tinea doua vaci. De atunci traiam cu impresia ca iaurtul nu tine mai mult de 2-3 zile maxim si se acreste sau se aduna, ulterior dupa revolutie, odata intrati in economia de piata concurentiala au aparut numeroase initiative private in industria laptelui care produc iaurt. Uimirea mea a fost sa descopar termene de valabilitate cu mult mai mari decat eram obisnuit si de fiecare data cand ma uit pe un ambalaj de iaurt imi aduc aminte de experienta de acasa. 

Pornind de la ideea calitatii laptelui care determina ulterior si ofera producatorului posibilitatea de a produce o gama cat mai variata de produse, implicit determina si calitatea produselor. Stiu ca in general se fac mai multe teste pe laptele crud insa nu cunosc exact modul cum se fac si nu am vazut niciodata un laborator unde se fac asemenea teste. In concordanta cu statisticile oferite de Danone, vorbim de peste 65000 tone de lapte anual, care trebuie testate inainte de a intra in procesul de productie, o cantitate enorma oricum ai privi-o. Multi dintre noi cand ne referim la calitatea laptelui se gandesc la nivelul de grasime si proteine din lapte, un rationament total gresit. Laptele crud odata ajuns in fabrica trebuie sa treaca mai multe teste, pentru a putea intra in productie, cele mai importante teste sunt fizico-chimice in care se testeaza grasimea, substanta uscata, aciditate, densitatea si proteinele. Un alt set de teste foarte important sunt cele microbiologice si bacteriale pentru depistarea numarului de celule somatice, a numarului total de bacterii, dar si teste pentru determinarea substantelor inhibitorii cum ar fi impuritatile si dezinfectantii. Dupa evenimentele din industria laptelui de acum cateva luni, cel mai important test este cel pentru depistarea antibioticelor si alfatoxinei. Teoretic toate probele sunt luate din cisterne dupa ce laptele este bine amestecat pentru ca mostrele sa fie reprezentative pentru intreaga cantitate de lapte. 

Danone trebuie sa detina laboratoare cu dotari adecvate pentru testarea laptelui care provine de la fermieri, dar si teste facute pe tot lantul de productie pana la produsul final, care trebuie sa intruneasca toate normele de calitate inainte de a fi livrat consumatorului. Ar fi foarte interesant sa asisti intr-un laborator, Danone, de testare a laptelui crud si a produselor finite, sa vezi cu ochii tai toate procedurile si transformarile prin care trece laptele in procesul de productie. Din cele mai vechi timpuri s-a pus accent pe siguranta produselor alimentare, cu atat mai mult in zilele noastre cand normele si legislatia aflata in vigoare asigura metode de prevenire si implementeaza tehnici de igiena si aplicarea unor proceduri de analiza si control al calitatii produselor lactate. As fi interesat cum integreaza Danone controlul calitatii laptelui in sistemul HACCP si ce insemnatate si directive are acest sistem, pentru a castiga incredere in produsele lactate intr-un mod cat mai transparent prin accesul in laborator. 

Un alt aspect interesant ce as dori sa-l identific este metoda prin care iaurtul, produsul finit, are un termen de garantie destul de mare in opinia mea si ce substante se folosesc pentru a mari sau conserva mai mult timp iaurtul, daca este cazul, cat si procesul de productie al iaurtului cu fructe, imi starneste destul de mult curiozitatea. 

Eu vad in intiativa Donone, “Drumul Laptelui”, un mod cat mai transparent de a arata oamenilor intregul proces de productie al produselor lactate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro