Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Sursele de poluare si efectele lor

Poluarea biologica, cea mai veche si mai bine cunoscuta dintre formele de poluare, este produsa prin eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a germenilor microbieni producatori de boli.

Astfel, poluarea bacteriana insoteste deopotriva omul, oriunde s-ar gasi si indiferent pe ce treapta de civilizatie s-ar afla, fie la triburile nomade, fie la societatile cele mai evoluate. Pericolul principal reprezentat de poluarea biologica consta in declansarea de epidemii, care fac numeroase victime.

Poluarea chimica consta in eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a diverselor substante chimice. Poluarea chimica devine din ce in ce mai evidenta, atat prin cresterea nivelului de poluare, cat mai ales prin diversificarea ei. Pericolul principal al poluarii chimice il reprezinta potentialul toxic ridicat al acestor substante.

Poluarea fizica este cea mai recenta si cuprinde: 
- poluarea radioactiva ca urmare a extinderii folosiri izotopilor radioactivi in stiinta, industrie, agricultura, zootehnie, medicina etc. 
- poluarea sonora, zgomotul ca si vibratiile si ultrasunetele sunt frecvent prezente in mediul de munca si de viata al omului modern, iar intensitatile poluarii sonore sunt in continua crestere. Supra-aglomerarea si traficul, doi mari poluanti fonici, au consecinte serioase asupra echilibrului psihomatic al individului. 
-poluarea termica, poate cea mai recenta forma de poluare fizica cu influente puternice asupra mediului inconjurator, in special asupra apei si aerului, si, indirect, asupra sanatatii populatiei. 

Cele mai des intalnite forme de poluare sunt: 
- poluarea apei. 
- poluarea solului. 
- poluarea aerului (atmosferica).

Poluarea solului este considerata ca o consecinta directa a depozitarii la intamplare a reziduurilor rezultate din activitatea omului, a deseurilor industriale sau utilizarii necorespunzatoare a unor substante chimice in practica agricola. 

Tinand seama de provenienta lor, reziduurile pot fi clasificate in: 
- reziduuri menajere, rezultate din activitatea zilnica a oamenilor in locuinte si localuri publice.
- reziduuri industriale, provenite din diversele procese tehnologice care pot fi formate din materii brute, finite sau intermediare si au o compozitie foarte variata in functie de ramura industriala si de tehnologia utilizata (in industria alimentara - predominant componente organice, pe cand in industria chimica, metalurgica, siderurgica, miniera - predominant substante chimice organice sau anorganice). 
- reziduuri agro - zootehnice, legate indeosebi de cresterea si ingrijirea animalelor. 

Elementele poluante ale solului sunt de doua categorii: 
- elemente biologice, reprezentate de organisme (bacterii, virusi, paraziti), eliminate de om si de animale, fiind in cea mai mare parte patogene. Ele fac parte integranta din diferitele reziduuri (menajere, animaliere, industriale).
- elemente chimice, sunt in cea mai mare parte, de natura organica. Importanta lor este multipla: ele servesc ca suport nutritiv pentru germeni, insecte si rozatoare, sufera procese de descompunere cu eliberare de gaze toxice, pot fi antrenate in sursele de apa, pe care le degradeaza etc.

Poluarea apei este generata de un numar mare de surse, care sunt clasificate in: 

Surse organizate 
- apele reziduale comunale, care rezulta din utilizarea apei in locuinte si institutii publice, bogate in microrganisme, dintre care multe patogene.
- apele reziduale industriale, provenite din diverse procese de fabricatie sau sunt utilizate la transport, ca solvent sau separator, la purificarea si spalarea materiilor prime, semifinite si finite, sau a ustensilelelor si instalatiilor, si au o compozitie heterogena. 
- apele reziduale agro - zootehnice, provenite mai ales ca urmare a utilizarii apei in scopuri agricole (irigatii), cat si pentru alimentarea animalelor si salubritatea crescatoriilor de animale.

Sursele neorganizate, sunt reprezentate de apele meteorice (ploaie, zapada), reziduurile solide diverse etc.

Multitudinea si variabilitatea surselor de poluare a apei conduc la pluralitatea elementelor poluante, impartite in: 
- elemente biologice, reprezentate, in principal, de micro-organismele patogene. 
- elemente chimice, reprezentate de substante chimice organice sau anorganice.

Poluarea aerului consta din modificarea compozitiei sale normale (78% N, 21% O2, 0.03 CO2, 0.01% ozon si alte gaze, vapori de apa, pulberi) in mod deosebit prin patrunderea in atmosfera a unor elemente straine si cu efecte nocive. 

Sursele de poluare a aerului sunt: 

Surse naturale, reprezentate de diversele procese care se petrec in natura sunt: 
- solul, care sufera fenomene de eroziune si macinare cu eliberare de particule foarte fine.
- plantele si animalele, care pot elimina in aer diverse elemente (fulgi,polen,par).
- eruptiile vulcanice, care arunca in aer mari cantitati de gaze, particule solide, cenusa.

Sursele artificiale, reprezentate de activitatile omului: 
- procesele de combustie, de la incalzirea locuintelor si pana la combustibilul utilizat pentru producerea de energie in scopuri industriale.
- procesele industriale, constituite din raspandirea in aer a diversilor poluanti eliminati de intreprinderile industriale. 
-transporturile, constand in transporturi de tip feroviar, naval si aerian si in special rutier. 

Ca elemente poluante principale sunt: 
- suspensiile, reprezentate de particulele solide sau lichide dispersate in atmosfera.
-gazele sub forma de poluanti in stare gazoasa, raspanditi in atmosfera. 

Forme de eliberare a poluantilor in mediu: 
- gazoasa: emisii de noxe din procese industriale, gaze de ardere, etc. 
- lichida: ape uzate menajere si industriale, substante chimice din activitati industriale.
- solida: pulberi, cenusi, micro particule. 

Transportul poluantilor in mediu la distante apreciabile fata de sursa de poluare, se datoreaza unei serii de fenomene: advectie-dispersie, fenomene intarzietoare care determina marimea ariei poluate.

Convectia (advectia) reprezinta transportul substantelor de catre curentul de aer, apa de suprafata sau apa subterana, la viteza medie a acestuia.

Dispersia este rezultatul actiunii simultane a unui fenomen pur mecanic si a unui fenomen fizico-chimic. 

Dispersia mecanica - deoarece formele matricilor solide (porii subsolului, formele de relief etc.), au marimi, forme si aranjamente diferite, fluidul suport (aer sau apa) se deplaseaza cu viteze variabile, diferite de viteza medie. Poluantii se vor deplasa cu fluidul suport (aer, apa de suprafata, apa subterana) producandu-se amestecul atat in sensul liniilor de curent (longitudinal), cat si perpendicular pe acestea (transversal). 

Dispersia moleculara - difuzia se produce ca urmare a diferentelor de concentratii ale poluantilor, evident de la concentratii mai mari catre concentratii mai mici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro