Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

George Constantinescu cel mai prolific inventator roman

Cred ca nu exista persoana care sa nu auda vreodata de inventii si inventatori, atat in scoala cat si in societate sau in mass-media. De mic copil am fost fascinat in mare masura de inventatori si inventii, mai ales cele de rasunet mondial. Fascinatia pentru inventii o retraiesc si acum la aceeasi intensitate mai ales cand mai descopar cate un inventator sau cate-o inventie de care n-am auzit inca. Am fost atras intotdeauna de inventii si inventatori, de exploratori si calatori, de oameni care au schimbat lumea si au adus un important aport progresului si civilizatiei universale.

“PR3MIAZA INOVATIA”
O pasiune deosebita si cateva sute de inventii brevetate am descoperit de curand la un roman mai putin cunoscut, si anume George Constantinescu (1881-1965), care a fost un inovator, inventator, savant, om de stiinta si inginer roman. De numele sau se leaga “Teoria sonicitatii”, facand ample studii si demonstratii despre propagarea undelor sonore, ajungand sa formuleze problema de baza a sonicitatii: „transmiterea energiei la distanta folosind elasticitatea mediului de transmisie”, pe care o prezinta in lucrarea „Teoria sonicitatii”, publicata in 1918. Pentru a aplica aceasta teorie, el creeaza si tehnica sonicitatii, devenind creatorul unei noi stiinte a sonicitatii. 

O alta inventie importanta a lui Gogu Constantinescu este convertorul de cuplu. Concret, ambreiajul si rotile dintate erau inlocuite de efectul inertial al maselor in miscare, adica o cutie de viteze automata care a permis construirea unui automobil cu un motor de 500 cmc care consuma doar 2 (doi) litri de benzina la 100 km, la o viteza de 75 km/h si avand 4 persoane la bord. Automobil care nici macar nu era aerodinamic, iar aceasta se petrecea cu aproape 80 de ani in urma. Spre comparatie cutiile de viteze automate care echipeaza automobilele moderne din ziua de azi, au ca efect o usoara cresterea a consumului de combustibil, comparativ cu un automobil echipat cu o cutie de viteze manuala. Si tot spre comparatie automobilele moderne de azi au motoare de cel putin 1000 cmc si un consum real de cel putin 5 litri de combustibil la 100 km, desi sunt burdusite cu dispozitive avansate de de injectie si cu tot felul de dispozitive ultra moderne de control a injectiei, toate avand rolul de a reduce consumul de combustibil.

Domeniile atinse de geniul lui Gogu Constatinescu au fost foarte diverse, realizarile practice fiind impresionante, dintre acestea putem aminti o mica parte: a elaborat „Teoria Sonicitatii” (metoda de transmitere a puterii, prin unde de presiune, utilizand proprietatea de compresibilitate a lichidelor), a materializat primul tun sonic si a demonstrat efectul termic al sonicitatii prin realizarea primului calorifer sonic. A proiectat si construit „Convertorul Gogu Constantinescu”, prima cutie de viteze automata, pentru automobile si locomotive, fara ambreiaj si roti dintate, bazata pe efectul inertial al maselor in miscare.

George Constantinescu poate fi declarat cel mai prolific inventator roman al tuturor timpurilor cu peste 317 de inventii brevetate si o noua stiinta a carei baze le-a pus, fiind considerat unul dintre cei mai marcanti lideri ai lumii stiintifice, la nivel mondial. Totusi nu-mi pot explica logica dupa care este atat de putin cunoscut atat in mediul intelectual si academic, dar mai ales la nivel social, cred ca merita cu mult mai mult decat i-am oferit pana acum din recunostinta noastra a tuturor.

Acesta este si motivul pentru care am adus in discutie geniul lui George Constantinescu cu atat mai mult cu cat rezonez cu initiativa celor de la 3M care prin campania “PR3MIAZA INOVATIA” si situl lansat www.premiileinovatiei.ro care se doreste a fi un fel de wikipedia al inventatorilor romani, chiar o enciclopedie la zi a tuturor inventatorilor romani si inventiilor lor. Chiar am ramas placut surprins sa-l regasesc intre inventatorii romani mentionati in site, pe Geroge Constantinescu de care sunt foarte mandru ca si roman.

Despre comapnia 3M care se afla de peste 15 ani si in Romania putem spune ca surprinde esenta noilor idei si le transforma in mii de produse ingenioase. Cultura creativitatii colective se metamorfozeaza intr-un flux permanent de tehnologii performante pentru o viata mai buna. Inovatia continua este esenta companiei 3M. Cu o cifra de afaceri de 30 de miliarde de dolari, compania 3M are 84.000 de angajati in toata lumea si opereaza in peste 65 de tari.

Proiectul “PR3MIAZA INOVATIA”, initiat de compania 3M, a debutat pe 10 aprilie, au avut loc 2 evenimente locale in 22 mai la Cluj Napoca si 23 mai la Iasi, urmeaza 12 octombrie, Universitatea de Medicina si farmacie „Victor Babes”, din Timisoara, 16 octombrie Universitatea Transilvania din Brasov si 21-25 octombrie Universitatea Tehnica din Bucuresti. Scopul acestor intalniri regionale este catalizarea participarii si dialogul intre inventatori, studenti, curiosi, pasionati, mediul academic, odata cu prezentarea sustinuta de amfitrionul campanei alaturi de un inventator din regiunea respectiva. Campania va culmina cu o Gala a premiilor inovatiei romanesti, la care vor fi premiati cei mai importanti inventatori ai anului in curs, alaturi de un premiu de popularitate, in functie de voturile publicului.

Rezonez si sustin campania "PR3MIAZA INOVATIA", care este un demers unic de mediatizare, promovare si sprijin acordat inventicii romanesti. Sper din tot sufletul sa se implica si sa sustina proiectul cat mai multi cercetatori si oameni de stiinta, inventatori, sustinatori ai inventicii, oameni de afaceri, jurnalisti si reprezentanti ai societatii civile.

2 comentarii:

  1. Un articol foarte frumos, imi plac astfel de campanii unde de amintim de cele mai importante persoane din tara care au facut lucruri inedite pentru intreaga lume.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este, e bine sa ne aducem aminte si pe cei in viata sa-i promovam si sa-i sprijinim cat se poate de mult.

    RăspundețiȘtergere

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro