Cumpara ANVELOPE VARA cu Pret Mic de pe Vadrexim.ro !

Festivalul International de Teatru de la Sibiu

Daca facem o retrospectiva a anilor care s-au scurs imediat dupa revolutia din 1989, ne vom revolta unii dintre noi, altii vor ramane indiferenti. Dupa 1989 (sfarsitul regimului comunist), teatrul a fost cenzurat financiar, ignorat de cele mai multe ori de o critica centralista, evitat de cronicari ale caror publicatii nu aveau bani pentru calatorii, chiar se parea ca teatrul de provincie era condamnat la izolare pentru totdeauna. Totusi, Sibiul nu a disparut de pe harta teatrala, reusind chiar sa isi faca prezenta din ce in ce mai cunoscuta la scara europeana. Totul a pornit de la o idee care a fost pusa in practica acum 19 de ani, un grup de initiativa condus de Constantin Chiriac, actor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, care s-a hotarat sa-i redea orasului stralucirea pierduta prin organizarea unui festival de teatru. An de an, Festivalul continua planul de dezvoltare al unei piete de spectacol si a dialogului creativ prin sustinerea teatrului idependent, intalnirea scolilor si academiilor de teatru si relansarea Bursei de Spectacole de la Sibiu. Mai mult decat atat, Festivalul devine gazda unuia dintre cele mai mari targuri de carte din Romania (Sibiu BookFest) si initiatorul unei platforme de arte vizuale sustinute de Dan Perjovschi. Fiecare editie a Festivalului se desfasoara sub genericul unor teme generoase in jurul carora se face planificarea artistica, astfel incat anul acesta tema este “Dialog”.

Festivalului International de Teatru de la Sibiu
Editia aniversara de 20 de ani a Festivalului International de Teatru de la Sibiu va fi marcata printr-o ceremonie de gala ce va avea loc sambata, 15 iunie, la Sala Thalia. Evenimentul va urmari, totodata, sa marcheze in mod semnificativ intregul parcurs al festivalului si se constituie intr-o recunoastere publica a meritelor celor mai importanti artisti ce au contribuit la dezvoltarea acestui fenomen la Sibiu. Aniversarea celei de-a douazecea editii a Festivalului International de Teatru Sibiu corespunde cu cea a aderarii Romaniei la Francofonie. Este firesc sa fie marcate aceste doua aniversari printr-o puternica prezenta franceza si multumesc festivalului pentru alegerea Frantei ca tara invitat de onoare in acest an.

Aleea Celebritatilor este gandita ca un loc permament de celebrare, de recunoastere a acestor contributii, precum si un tribut adus realizarilor in domeniul cultural, artistic si sportiv din Sibiu sau in legatura cu acesta. Proiectul isi propune sa creeze un punct nou de interes in centrul orasului care sa confere unicitate locului, o idee stralucita care trebuie sustinuta si promovata.

Festivalului International de Teatru Sibiu, in cifre arata cam asa: 7-16 iunie, 10 zile de evenimente si spectacole teatrale si culturale, 2500 de invitati din peste 50 de tari. Cele 300 de evenimente fac din Festival al 3-lea ca importanta din Europa, vor fi 150 de premiere si 60 de spatii de desfasurare a evenimentelor, care vor fi urmarite peste 600.000 de spectatori. Festivalul aduce la Sibiu peste 200 de jurnalisti si bloggeri, atat din Romania, cat si din strainatate, ce asigura o acoperire a evenimentului prin articole disfuzate in toate mediile.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu contribuie in mod substantial la consolidarea prestigiului Romaniei la nivel international si contribuie cu succes la dezvoltarea fenomenului de turism cultural prin organizarea unor evenimente ce promoveaza excelenta.

2 comentarii:

Opinia ta conteaza !

melimeloparis.ro